https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zmena-klimatu-je-neodvratna-rikaji-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Změna klimatu je neodvratná, říkají američtí vědci

28.1.2009 10:34 | LONDÝN/PRAHA (Ecomonitor)
Američtí vědci přišli s varováním, že mnoho z dopadů klimatických změn je neodvratných. Podle výzkumu placeného ministerstvem energetiky může zůstat teplota vysoká po dalších tisíc let, i kdyby se nějakým způsobem podařilo zcela zastavit produkci skleníkových plynů, píše internetové zpravodajství BBC.
 

Rano v meste
Ilustrační foto- ráno ve městě. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported
Foto: Matej Šiculiak
Závěry studie, která zkoumala fenomén změn klimatu v souvislostech s politickým rozhodováním, zveřejnil časopis Proceedings of the National Academy of Sciences. Tým vědců varuje, že pokud bude koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře i nadále narůstat, bude ubývat srážek během již tak velmi suchých obdobích v jižní Evropě, Severní Americe, částech Afriky a Austrálie.

Vědci také tvrdí, že v současnosti rychlejší nástup globálních změn klimatu zpomaluje působení oceánů, které teplo absorbují. Ale oceány mohou případně začít vracet teplo zpět do atmosféry. Podle amerických vědců musí politici nyní vyrovnat škody, které na životním prostředí vykonaly emise skleníkových plynů pocházející z lidské činnosti.

„Lidé si představují, že když nyní přestaneme vypouštět oxid uhličitý, klima se vrátí do normálu během jednoho či dvou století, ale to není pravda,“ řekla agentuře AP Susan Solomonová, hlavní autor studie.

Podle článku BBC Online News vydaného 27.01.2009.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist