https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-ztlumena-svetla-newyorskych-mrakodrapu-pomohou-stehovavym-ptakum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Ztlumená světla newyorských mrakodrapů pomohou stěhovavým ptákům

9.9.2010 10:58 | PRAHA/NEW YORK (Ecomonitor)
Každoroční zhasínání světel newyorských mrakodrapů má pomoci snížit počet ptáků, kteří při letu narazí do výškových budov, píše server BBC. Podle odhadů je tímto způsobem ve městě každý rok zabito asi 90 000 těchto zvířat.
 

Noční Manhattan
Ačkoli neexistuje žádný přímý důkaz, zdá se, že v noci – zejména v mlhavém nebo deštivém počasí – ptáci létají v nižších nadmořských výškách, a jsou tedy náchylnější k nalétnutí do skleněných výplní vysokých budov. Na obrázku noční Manhattan v New Yorku.
Foto: diasUndKompott/Flickr.com

Akce „zhasnutých světel“ pořádaná místní ochranářskou organizací NYC Audubon potrvá v New Yorku do 1. listopadu, tedy do předpokládaného konce podzimní migrace ptáků. Projekt, konaný již po páté, má podle organizátorů zabránit dezorientaci ptáků způsobenou jasnými světly. Podle studie chicagského muzea může mít totiž pouhé zhasnutí světel za důsledek až 83% pokles v počtu usmrcených ptáků.

Ochranáři ze skupiny NYC Audubon, zabývající se ochranou volně žijících ptáků a jejich stanovišť na území města, vyzývají vlastníky a nájemníky výškových budov k vypnutí světel v nepoužívaných prostorách v době mezi půlnocí a svítáním. Přes noc pracující zaměstnance žádají, aby v této době upřednostňovali používání stolních lamp před svícením centrálním osvětlením a používali žaluzie. Mezi budovami, které se k akci připojily, má být i Empire State Building nebo budova Chrysler, píše BBC. Podobný projekt funguje i v kanadském Torontu.

Ačkoli neexistuje žádný přímý důkaz, zdá se, že v noci – zejména v mlhavém nebo deštivém počasí – ptáci létají v nižších nadmořských výškách, a jsou tedy náchylnější k nalétnutí do skleněných výplní vysokých budov.

Přesné číslo takto zabitých ptáků není známo. „Ptáci po nárazu zůstávají ve vysokých podlažích, jejich těla se nikdy nedostanou na zem. Také dravci, větrné proudy a doprava, to všechno způsobuje, že je těžké zjistit přesné číslo mrtvých ptáků,“ řekl BBC Glen Phillips, ředitel NYC Audubon. Přesto podle BBC dostupná data naznačují, že po celé Severní Americe takto ročně umírá více ptáků, než kolik jich podlehlo šířící se ropné skvrně z vrtu Exxon Valdez. Olejová skrvna si tehdy vyžádala víc než 250 000 ptačích životů.

Podle článku Marka Kinvera „NYC sky-scrapers dim lights to help migratory birds“ zveřejněného na serveru BBC 2. září 2010.


reklama

 
Zdeňka Vítková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist