https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/behem-vanocni-akce-lide-na-zahradach-nejcasteji-pozorovali-kosy-a-sykory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Během vánoční akce lidé na zahradách nejčastěji pozorovali kosy a sýkory

3.1.2024 16:45 (ČTK)
Nejčastěji pozorovaným zahradním ptákem je nyní kos černý. Ilustrační foto
Nejčastěji pozorovaným zahradním ptákem je nyní kos černý. Ilustrační foto
Během uplynulých vánočních svátků účastníci projektu Živá zahrada nejčastěji na svých zahradách pozorovali kosa černého, sýkoru koňadru a sýkoru modřinku. Vyplývá to z předběžných výsledků vánočního kola programu, který od roku 2004 organizuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP).
 

Do projektu se podle jeho webu za posledních dvacet let zapojilo přes 2000 zahrad, z nichž 90 získalo titul Živá zahrada.

"Nejčastěji pozorovaným zahradním ptákem je nyní kos černý. Těsně za ním je pak sýkora koňadra a po ní sýkora modřinka. Dříve běžný zvonek zelený je na tom špatně, ale možná má krizi za sebou," uvedli organizátoři vánočního mapování zahrad.

Kos černý se objevil na 95 procentech zapojených zahrad, což je o pět procentních bodů víc než v roce 2022. Sýkora koňadra byla na 94 procentech zahrad, předloni ji zaznamenalo 85 procent účastníků. Sýkoru modřinku viděli na 90 procentech soutěžících zahrad, o deset procentních bodů víc než předchozí rok.

"Pozorování rovněž prokázala mírný vzestup výskytu zvonka zeleného. Tento druh se ještě před 12 lety vyskytoval na 70 procentech zahrad, v roce 2022 to bylo na pouhých 34 procentech a o těchto Vánocích 38 procentech. V příštích letech se ukáže, zda u populace zvonka došlo vloni k nějaké změně k lepšímu, či je to jen náhodný výkyv," konstatoval svaz ochránců.

Zimní kola soutěže Živá zahrada se konají během vánočních svátků a na rozdíl od květnových kol, která mapují i další volně žijící zvířata, jsou zaměřena výhradně na ptáky. Lidé na soukromých či školních zahradách v předepsaných dnech zapisují výskyt jednotlivých druhů ptáků. Na konci pozorovacího období pak svá pozorování sepíšou a zašlou Českému svazu ochránců přírody, který jim za pozorované druhy přidělí soutěžní body. Po několika letech mohou získat titul Živá zahrada.

Smyslem soutěže je obohatit uživatele zahrad o nové poznatky z přírody a života divokých zvířat. Pořadatelé se zároveň snaží vytvořit kvalitnější životní podmínky pro zvířata, třeba pro motýly, žáby, ptáky nebo ježky, kteří na zahradách mohou najít potravu, bezpečný úkryt či místo pro rozmnožování. Zúčastnit se může kdokoliv se zahradou, například i školy nebo spolky.

Pozorovat ptactvo žijící v sousedství lidských obydlí mohou lidé i o nadcházejícím víkendu. Od pátku do neděle se koná šestý ročník akce Ptačí hodinka. Zimní sčítání ptáků na krmítkách pořádá Česká společnost ornitologická.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist