https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgicka-electrabel-odstoupila-ze-souteze-o-ceskou-elektroenergetiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgická Electrabel odstoupila ze soutěže o českou elektroenergetiku

19.10.2001 14:08 | PRAHA (ČIA)
V soutěži na výběr investora pro privatizaci české elektroenergetiky zůstávají po odstoupení belgické společnosti Electrabel již pouze favorizovaná Electricité de France (EdF) a dvě mezinárodní konsorcia. Rozhodnutí Electrabelu dnes mluvčí Fondu národního majetku (FNM) Jana Víšková odmítla komentovat s tím, že jde o rozhodnutí jednoho zájemce, které FNM respektuje.
 

Novým majitelem ČEZu a šesti distribučních společností se tak může stát britsko-americké konsorcium International Power/NRG Energy nebo italsko-španělský blok Enel/Iberdrola, většina odborníků ale jednoznačně favorizuje EdF, která je francouzskou státní organizací a donedávna měla monopolní postavením na francouzském trhu.

Odstoupení belgického kandidáta může souviset s některými dodatečnými podmínkami, které pro prodej elektroenergetiky chystá česká vláda. Jedná se například o povinný odběr uhlí z českých dolů nebo desetiletý zákaz oddělení energetického koncernu ČEZ od distributorských společností.

Prodej ČEZu a distributorů EdF zpochybnili politici Čtyřkoalice s tím, prodej do státních rukou není privatizací. Podle analytika Conseq Finance Miroslava Zajíčka ale všechny kroky vlády nasvědčují tomu, že se vítězem stane právě francouzský gigant.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist