https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgicti-ministri-rezignovali-kvuli-dioxinum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgičtí ministři rezignovali kvůli dioxinům

1.6.1999 19:14 | BRUSEL (Reuters)
Belgický král Albert přijal v úterý 2. června demisi ministra zemědělství Karla Pinxtena a ministra zdravotnictví Marcela Colla, kteří se v pondělí rozhodli odstoupit z vlády kvůli skandálu ohledně kontaminace kuřecího masa a vajec jedovatými dioxiny. Jejich demise přichází necelé dva týdny před parlamentními volbami, které proběhnou 13. června.
 

Dioxiny jsou vysoce toxické chemické látky, které po absorbování lidským organismem nejsou vylučovány a mohou způsobovat rakovinu. Proto se belgická vláda rozhodla minulý týden stáhnout belgické kuřecí maso a vejce z prodeje. Stalo se tak poté, co v pátek ukázaly výsledky testů vzorků z několika farem vysokou koncentraci dioxinů. Dioxiny byly poprvé v mase a vejcích zjištěny v dubnu.

Ve středu navrhne Evropská Komise, aby belgické kontaminované kuřecí maso a vejce byly staženy z distribuce a zničeny. Výkonný orgán Evropské Unie se zatím rozhodl neprosazovat totální zákaz vývozu kuřecího masa a vajec z Belgie. Bylo zjištěno, že kontaminace pravděpodobně pochází od jedné belgické firmy, která zásobovala tuky producenty zvířecího krmiva. Kontaminované krmivo poté bylo prodáno nejen mnoha farmám v Belgii, ale také bylo exportováno do Nizozemí, Francie a Německa. Ken Collins, člen Evropského Parlamentu, navíc také prosazuje celoevropský zákaz na dovoz belgické čokolády.

Mluvčí přední vlámské zemědělské organizace Boerenbond Roger Saenen řekl, že bylo z prodeje staženo na 4 tisíce tun kuřecího masa a 48 milionů vajec. Belgičtí zemědělci se rozhodli požadovat od vlády kompenzaci za zákaz jejich ve výši 2 miliard franků (52 milionů dolarů).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist