https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/beluha-ktera-zabloudila-do-francouzske-seiny-ma-podle-uradu-podvahu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Běluha, která zabloudila do francouzské Seiny, má podle úřadů podváhu

6.8.2022 01:15 | PAŘÍŽ (ČTK)
Běluha (Delphinapterus leucas)
Běluha (Delphinapterus leucas)
Běluha severní, která zabloudila do francouzské řeky Seiny, má podváhu a úřady se obávají o její zdraví. Ke sledování kytovce ve znepokojivém zdravotním stavu používají drony, se kterými se ho snaží navést zpět do Lamanšského průlivu. Informoval o tom server BBC News.
 

Běluha, která se běžně vyskytuje ve vodách Severního ledového oceánu, plave po řece směrem k Paříži a dosáhla zdymadla ve Vernonu asi 70 kilometrů od francouzské metropole. Úřady vyzvaly lidi, aby se ke zvířeti nepřibližovali a nestresovali ho tak.

Běluha byla poprvé spatřena v úterý. Francouzští záchranáři, hasiči a úřady se rychle zmobilizovali, po celý den běluhu bedlivě sledovali a vyhodnotili, že její zdravotní stav je znepokojivý. Dospěli také k závěru, že kytovec má "kožní změny a podváhu".

Úřady neuvedly, jak je zvíře velké, ale dospělá běluha může dorůst délky přes čtyři metry.

Lamya Essemlaliová z francouzské pobočky mezinárodní ochranářské organizace Sea Shepherd uvedla, že v pátek večer dorazí část jejího týmu s bezpilotními letouny, aby pomohla běluhu snáze lokalizovat a navést zpět do oceánu. "Prostředí není pro běluhu příliš přívětivé, Seina je velmi znečištěná a kytovci jsou extrémně citliví na hluk," řekla. Dodala, že tato francouzská řeka, která protéká Paříží a ústí do Lamanšského průlivu, je "velmi hlučná".

Odborníci si lámou hlavu nad tím, proč běluha zabloudila tak daleko na jih od svého přirozeného prostředí. "Úkolem nyní bude pomoci ji nakrmit a pokusit se ji doprovodit směrem k oceánu," řekla Essemlaliová. Podle ženy vytažení zvířete z vody nepřipadá v úvahu, protože je příliš riskantní.

V květnu byla nalezena mrtvá kosatka, která plavala po řece Seině v Normandii. Plán navést čtyřmetrového samce zpět do oceánu pomocí nahraných kosatčích zvuků selhal a odborníci později dospěli k závěru, že byl vážně nemocný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist