https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bem-dopravni-podnik-zaluje-stavkujici-tramvajaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bém: Dopravní podnik žaluje stávkující tramvajáky

4.2.2003 18:07 | PRAHA (ČIA)
Žalobu na Federaci řidičů tramvají (FŘT) kvůli pondělní stávce některých řidičů tramvají dnes podal Dopravní podnik hlavního města, jehož jediným vlastníkem je město Praha. "Stávka byla jednoznačně protizákonná, stávkující nemůže bránit v práci někomu jinému, kdo nechce stávkovat," řekl dnes pražský primátor Pavel Bém (ODS).
 

Upozornil zároveň na to, že stávkující nesplnili řadu podmínek, kterou jim v případě, že chtějí vyhlásit stávku, přikazuje zákon. "Dosud stávku nikdo neohlásil. Nebýt sdělovacích prostředků, tak magistrát ani netušil, že se tato diverzní akce chystá," tvrdí primátor.

Přivolání policistů proti stávkujícím řidičům tramvají se podle Béma stalo na základě výzvy jednotlivých vedoucích vozoven, když se ochrance Dopravního podniku nedařilo zajistit výjezd tramvají s nestávkujícími řidiči. "Šlo o narušení veřejného pořádku, stávkující zneužili majetek Dopravního podniku, policie měla pouze zajistit dodržování zákonů," řekl dále Bém.

On i radní Radovan Šteiner, zodpovědný za dopravu, se vyslovili pro pokračování dialogu jedné z odborových centrál - FŘT s vedením Dopravního podniku a zástupci magistrátu. Tento dialog je prý nutný i proto, že FŘT jako jediná odborová federace nepodepsala kolektivní smlouvu pro letošní rok. "Jsme ochotni jednat, ale nebudeme jednat pod pohrůžkou teroristických činů na obyvatelích Prahy," dodal Bém.

Ochotě jednat věří i generální ředitel Dopravního podniku Milan Houfek. "Vyzývám Federaci řidičů tramvají, aby si s námi sedla a byla ochotna domluvit se na nějakém kompromisu," řekl Houfek v dnešním rozhovoru pro BBC. Dodal, že uvedená žaloba se týká pouze nelegálnosti stávky.

"Pokud soud označí stávku za nelegální, podáme žalobu za náklady škody," upozornil Houfek. Škody vzniklé stávkou se podle jeho slov pohybují na základě odhadu na hranici sedmi milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist