https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/benatky-nad-jizerou-postavi-pozorovatelnu-divokych-koni-a-zubru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Benátky nad Jizerou postaví pozorovatelnu divokých koní a zubrů

12.2.2019 10:28 | BENÁTKY NAD JIZEROU (ČTK)
Rezervace na území bývalého vojenského prostoru mezi Benátkami a Milovicemi na Nymbursku vznikla v roce 2015. Ilustrační snímek.
Rezervace na území bývalého vojenského prostoru mezi Benátkami a Milovicemi na Nymbursku vznikla v roce 2015. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Česká krajina
Benátky nad Jizerou plánují stavbu pozorovatelny divokých koní a zubrů v místní rezervaci velkých kopytníků. Stavba by měla vzniknout v lokalitě Traviny, náklady by se měly pohybovat kolem deseti milionů korun, řekl starosta Benátek Karel Bendl (ODS).
 

Podle starosty je na stavbu již hotová projektová dokumentace. Bendl uvedl, že pozorovatelna byla velkým projektem bývalého starosty města Jaroslava Krále, který loni v červenci zemřel. "Je to naše morální povinnost, protože to byl velký projekt pana starosty Krále, který se mu nepodařilo dotáhnout do konce. My bychom ho chtěli z úcty k panu starostovi dotáhnout do konce," řekl.

Projekt nyní podle něj počítá s vyššími náklady, než které chce město za stavbu zaplatit. Hledá se tak řešení, jak stavbu zlevnit, podle Bendla to bude ale kvůli situaci na stavebním trhu složité. Pozorovatelna by pak měla nést jméno zesnulého starosty Krále. "Aby tam byla na něj památka," řekl Bendl. Král podle něj v 90. letech spolurozhodoval o využití pozemků v bývalém vojenském prostoru.

Benátky na stavbu pozorovatelny již získaly jeden milion korun ze Středočeského kraje, město by chtělo také dotace z jiných zdrojů. Kdy se začne stavět, zatím není jasné.

Rezervace na území bývalého vojenského prostoru mezi Benátkami a Milovicemi na Nymbursku vznikla v roce 2015. Dnes se rozléhá na dvou oddělených pastvinách o celkové rozloze 340 hektarů. Žijí na nich stáda zubrů, divokých koní a zpětně vyšlechtěných praturů. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde jsou všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist