https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bendl-starostove-se-obavaji-o-bezpecnost-na-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bendl: Starostové se obávají o bezpečnost na vodě

15.2.2002 10:15 | PRAHA (EkoList)
Starostové obcí v okolí Orlické a Slapské přehrady a v dalším povodí Vltavy mají obavy o bezpečnost na vodních plochách v souvislosti s povolením provozu motorových plavidel. Novinářům to včera řekl hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (ODS) po setkání se starosty a s ministrem dopravy Jaromírem Schlingem (ČSSD).
 

Přestože ministr dopravy tvrdil, že je se starosty ve shodě, Bendl prohlásil: "Starostové se obávají, že nikdo nezajistí kontrolu dodržování pravidel provozu na přehradách". Vedle toho zástupci obcí očekávají, že možnost plavby na motorových člunech přinese rozmach rekreačního ruchu, který si vyžádá nenadálé investice, na které nebudou peníze v obecních pokladnách. Tyto obavy jsou však podle Bendla předčasné, nehledě na to, že části se určitě s ochotou ujmou soukromí podnikatelé.

Ministr Schling je toho názoru, že dodržování pravidel plavby po přehradách musí na základě připravované vyhlášky zajistit Státní plavební správa a Policie ČR. "Pokud zjistí policie, že na to nemá dostatek technických prostředků, bude se muset přizpůsobit a zajistit dostatek prostředků," prohlásil včera Schling.

Proti připravované vyhlášce, která počítá s provozem motorových člunů a skútrů na velkých přehradách jako jsou Slapy a Orlík, se postavili nejen někteří starostové okolních obcí, ale také řada občanů, kteří založili Sdružení na ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera. Zástupci sdružení dokonce již oznámili, že jsou ochotni proti provozu motorových plavidel organizovat veřejné protesty. Se stávající podobou vyhlášky nesouhlasí ani ministr životního prostředí Miloš Kužvart. "Vyhláška podpoří blaho stovky na úkor desetitisíců lidí, kteří budou trpět," řekl nedávno Kužvart ČTK. Naopak záměr ministerstva dopravy (MDS) přivítali hejtmani Středočeského a Jihočeského kraje, ale také někteří starostové.

MDS vyhlášku musí vydat, přičemž předmět její úpravy je zákonem jasně vymezen. Vyhláškou může MDS v dohodě s ministerstvem životního prostředí (MŽP) a ve spolupráci s ministerstvem zemědělství (MZe) stanovit vodní nádrže a vodní toky, na kterých je plavba plavidel se spalovacími motory zakázána, to však jen za podmínky, že tyto vodní nádrže a vodní toky nejsou dopravně významnými vodními cestami. Podle kategorizace vodních cest provedené zákonem č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, však patří mezi vodní cesty dopravně významné mimo jiné i vodní nádrže Slapská přehrada a Orlík.

Podle MŽP je špatná celá zákonná úprava, která nedává možnost plavbu na dotčených vodních cestách zakázat. Iniciovat změnu vodního zákona ale podle MŽP může pouze MZe nebo poslanci, neboť MŽP k tomu ztratilo kompetence. MŽP tedy alespoň usiluje o zpřísnění vyhlášky. Tento týden se setkali zástupci MDS a MŽP a podle informací MŽP se dohodli, že MDS vyhlášku přepracuje. "Vyhláška by měla respektovat výhrady MŽP, zejména co se týče zpřísnění plavebního řádu," řekla dnes EkoListu mluvčí MŽP Rita Gabrielová.

O dalším osudu vyhlášky bude jednat příští týden také komise legislativní rady vlády. Podle Schlinga je v zájmu všech, aby vyhláška byla co nejdříve, protože v současné době na přehradách neplatí vlastně žádná pravidla a právě vyhláška nějaké stanovuje a je tedy každopádně krokem vpřed.


reklama

 
Jan Bouchal, Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist