https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/benesov-chysta-stavbu-tridirny-komunalniho-odpadu-za-vice-nez-100-milionu-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Benešov chystá stavbu třídírny komunálního odpadu za více než 100 milionů korun

25.1.2024 19:35 | BENEŠOV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Benešov chystá stavbu třídírny komunálního odpadu. Projekt za více než 100 milionů korun má zařazený v investicích a jedná o umístění třídírny. Z analýzy, kterou si město dalo zpracovat, vyplynulo, že nejvhodnější oblastí by byl Kavčín, následují Pomněnice a Mariánovice. O umístění ale zatím není rozhodnuto. Záleží i na průzkumech a posouzení vlivu stavby na životní prostředí, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).
 

Záměr má své kritiky, obávají se negativních dopadů na okolí. Proti zřízení sběrného místa v Mariánovicích se lidé už dříve vyslovili při veřejném fóru pořádaném radnicí. Vedení města poukazuje na to, že nejdřív se musí stejně uskutečnit proces EIA, tedy posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Analýzu k projektu dostali na stůl zastupitelé, požadují však dopracování některých detailů. Až ji vezmou na vědomí, může se zpracovávat EIA a začnou jednání s vlastníky o směnách pozemků. Tichovský podotkl, že jenom posouzení vlivu stavby potrvá rok. A než se začne stavět, je potřeba připravit projektovou dokumentaci.

Benešov podle Tichovského třídicí linku potřebuje, aby ušetřil na nákladech za odvážení odpadu. Přetříděním lze dosáhnout úspor v dopravě. Město nemůže využívat skládku v Přibyšicích, jejíž kapacita se vyčerpala. Odpad nejdříve Benešovští vozili na skládku do Votic a nyní ho převážejí do spalovny v pražských Malešicích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist