https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berliner-zeitung-plankton-prinasi-teplo-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berliner Zeitung: Plankton přináší teplo do Evropy

24.10.2006 09:17 | PRAHA/BERLÍN (EcoMonitor)
Vědci v nedávné době zjistili, že mořští živočichové svým pohybem způsobují turbulence v oceánech a tím pravděpodobně ovlivňují i celosvětové klima. Zní to sice neuvěřitelně, ale existuje stále více důkazů o tom, že pohyb mořské fauny má skutečně vliv na klima, píše Berliner Zeitung.
 

tichý oceán
Podle amerických oceánografů mořští živočichové svým pohybem ovlivňují celosvětové klima. Tichý oceán, ostrov Coronado.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Příznaky tohoto jevu dokládají zjištění týmu oceánografů pod vedením Williama Dewara z floridské státní univerzity v Tallahassee, který zveřejnil výsledky své studie v odborném časopise Journal of Marine Research. „Mořské víry nezpůsobují pouze ryby a velryby, ale podílí se na nich i živočišný plankton,“ tvrdí Dewar. Všechny tyto víry mají podle jeho názoru významný vliv na celkové mořské proudění. Podle vědců vykonávají mořští živočichové takový pohyb, jaký odpovídá výkonu zhruba 630 gigawat. To představuje přibližně 1/6 energie, kterou vyprodukují všechny světové elektrárny.

Pohyb mořské fauny byl sledován pomocí satelitní spektro-radiometrie, při které přístroje vyhodnocovaly množství záření vycházejícího z mořského povrchu. Tato hodnota totiž závisí mimo jiné i na tom, kolik se v dané oblasti vyskytuje mořského planktonu. Z naměřených údajů vědci dále vypočítali, kolik mají mořští živočichové k dispozici energie. Plankton tvoří základ mořského potravinového řetězce a je tedy možné říci, že představuje jakousi pohonnou hmotu pro pohyb mořských živočichů.

Vědecká skupina okolo Dewara ale připouští, že výsledky této studie jsou zatím pouze nejistými odhady. Pro vlastní klima je totiž rozhodující vodní cirkulace v hloubce mezi 500 a 1 500 m. Pohyb mořských živočichů ke vzniku této hlubokomořské vodní cirkulace pravděpodobně přispívá. Díky ní je dopravováno jako na přepravním pásu velké množství tepelné energie, které zajišťuje např. mírné klima ve střední Evropě. Podíl mořské fauny na této cirkulaci je pravděpodobně stejně velký jako např. větru nebo přílivu a odlivu, tvrdí vědci.

„Jedná se o nové a fascinující poznatky,“ komentoval Dewarovu studii Till Kuhlbrodt z postupimského Institutu pro výzkum klimatických změn. Meteorologové zkoumají již léta, co je skutečnou příčinou hlubokomořské vodní cirkulace. Pokud jsou Dewarovy domněnky skutečně pravdivé, záviselo by na tom, v jaké oblasti se pohybují mořští živočichové. Velké množství zvířat žije především v oblasti jižního polárního moře, kde vznikají také silné bouře a stejně tak proudy, které vodu promíchávají.

Pokud bude i v dalších studiích potvrzena souvislost mezi vodním prouděním a mořskou faunou, mohl by světové klima ovlivňovat také příliš intenzivní rybolov, píše Dewar se svými kolegy. Podle jejich odhadů došlo díky rybolovu v posledních 50-ti letech k redukci potencionální energie mořských živočichů o 32 gigawat, což představuje zhruba 5% úbytek.

Podle článku Svena Titze Berliner Zeitung ze dne 21.10. 2006.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist