https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berliner-zeitung-rwe-se-stane-evropskou-plynarenskou-ctyrkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berliner Zeitung: RWE se stane evropskou plynárenskou čtyřkou

27.12.2001 14:46 | BERLÍN/PRAHA (ČIA)
Nový majitel plynárenské společnosti Transgas, německá RWE, se díky české akvizici stane čtvrtou nejvýznamnější plynárenskou společností v Evropě. Pro německý list Berliner Zeitung to prohlásil šéf RWE Dietmar Kuhnt s tím, že počet koncových zákazníků jeho společnosti se zvýší o více než čtyři miliony.
 

RWE zvítězilo ve soutěži na prodej Transgasu díky neočekávaně vysoké nabídce, která dosáhla výše 4,1 miliardy eur (135 miliard korun). Podle informací německého listu tak RWE trumfnul nabídku svého německého konkurenta E.ON o bezmála 500 milionů eur, zatímco nabídka konsorcia Ruhrgas/Snam/Gaz de France/Gazprom měla být údajně ještě nižší.

Podle analytika Conseq Finance Miroslava Zajíčka lze dosažení nečekaně vysoké kupní ceny za Transgas připsat mimořádnému zájmu RWE na ovládnutí alespoň jedné ze tří cest, kterými dodává ruský Gazprom plyn do západní Evropy. Další dva plynovody totiž kontrolují právě jeho dva němečtí konkurenti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist