https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlinska-zoo-po-peti-tydnech-veterinarni-uzavery-otevrela-sve-brany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlínská zoo po pěti týdnech veterinární uzávěry otevřela své brány

25.12.2022 00:44 | BERLÍN (ČTK)
Kladivouš africký.
Kladivouš africký.
Berlínská zoologická zahrada se na Štědrý den, po pěti týdnech, znovu otevřela pro veřejnost. Návštěvníci však museli dodržovat určitá opatření, uvedla agentura DPA. Uzavření slavné zoo si v listopadu vyžádal výskyt ptačí chřipky u uhynulého ptáka.
 

Lidé musí při vstupu do areálu a při odchodu z něj přejít přes rohožku napuštěnou dezinfekčním prostředkem. Kromě toho bude zakázáno dotýkat se ptáků. Zvířata v zoo tak mají být chráněna před virem H5N1.

Kladivouš nakažený tímto virem uhynul 13. listopadu. Po potvrzení nákazy v laboratoři byla zoologická zahrada 18. listopadu pro veřejnost uzavřena. Všechny testy u ostatních 1200 ptáků v zoo byly negativní.

V příštích dnech udělí veterinární dohled podle příslušného obvodního úřadu předběžně výjimku, na jejímž základě budou moci zůstat všichni ptáci v zoo naživu. Ptáci, kteří byli v přímém kontaktu s uhynulým kladivoušem, však musí nadále zůstat v uzavřených prostorech.

Takzvaná ptačí chřipka, nebo také drůbeží mor, se jen zcela výjimečně může přenést na člověka. V chovech se však může snadno rozšířit a pro ptáky je smrtelně nebezpečná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist