https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-statni-dotace-nemuze-obec-struznice-zahajit-plynofikaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez státní dotace nemůže obec Stružnice zahájit plynofikaci

4.3.2002 17:50 | STRUŽNICE (ČIA)
Padesátiprocentní státní dotaci na plynofikaci, která si vyžádá náklady ve výši 24 milionů korun, žádá obec Stružnice na Českolipsku. Pokud ministerstvo životního prostředí žádost zamítne, plynofikace nebude v obci zahájena. Zájem o přípojku přitom projevilo více než 80 procent zdejších domácností. ČIA o tom informoval místostarosta Stružnice Zdeněk Lojda.
 

„Vytvořili jsme finanční rezervu. Čtyři miliony z prodeje energetických a plynárenských akcií jsme uložili na termínované vklady, šetřili jsme i na investicích," uvedl Lojda. Jak dále řekl, více než polovinu nákladů nejsou však schopni uhradit. Ve Stružnici žije 850 obyvatel a obec letos hospodaří s rozpočtem 5,5 milionu korun. Největší část – více než jeden milion korun - z něj odčerpá místní škola, kterou chce obec za každou cenu udržet. „Na investice nám zbývá sotva milion. Ten vyčerpáme na nejnutnější opravy. Bez státní dotace si tak malá obec jako my nemůže žádné větší investice dovolit,“ zdůraznil Lojda.

Vloni Stružnice získala ze státních dotací 270 tisíc korun, z toho 200 tisíc na zalesnění obce a za 70 tisíc postavila sociální zařízení na místním fotbalovém hřišti. Letos kromě plynofikace žádá státní dotaci 150 tisíc korun na opravu komunikací. Dotaci obec potřebuje také na úpravu propustky na řece Ploučnici, která si vyžádá celkové náklady 1,2 milionu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist