https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezzemci-ohrozuji-nejstarsi-narodni-park-v-africe
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bezzemci ohrožují nejstarší národní park v Africe

21.5.2002 15:27 | PRAHA/GOMA (EkoList)
Mezinárodní ekologická organizace Worldwide Fund for Nature (WWF) dnes varovala, že nejstaršímu národnímu parku v Africe - NP Virunga - hrozí zánik, pokud vláda Demokratické republiky Kongo (DRK, bývalý Zair) nenabídne náhradní půdu bezzemkům, kteří dnes žijí právě na území parku.
 

Mapka NP VirungaNP Virunga leží mezi Edwardovým jezerem a jezerem Kivu na západě DRK u hranic s Rwandou a Ugandou. Park se stal zejména v posledních třech měsících cílem obrovského počtu uprchlíků a bezzemků. Podle posledních zpráv od správce parku, kterým je Institut Congolais de Conservation du Nature (ICCN), pokračovalo osídlování a budování nutné infrastruktury i v květnu. Tyto činnosti ohrožují podle názoru WWF nejen snahy o ochranu zdejší přírody, ale celkově dlouhodobou udržitelnost parku.

Kvůli novým osídlencům se kácí rozsáhlé oblasti zdejších pralesů. Zpráva ICCN hovoří o celém konvoji nákladních aut, které v uplynulých dnech do parku přivezly stovky kusů dobytka, uvnitř parku vznikly také tři nové rezervoáry vody.

"WWF apeluje na vládu v Gomě, aby okamžitě zastavila přemísťování bezzemků do NP Virunga," říká regionální koordinátorka WWF Albertine Riftová. Podle ICCN přišlo na území parku jen od července 2000 nejméně 15.000 nových osídlenců.

NP Virunga byl založen v roce 1925 jako první chráněné území na kontinentu. Ochrana se zde týká zejména kriticky ohrožených horských goril.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist