https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bhp-a-vale-dostaly-pokutu-kvuli-protrzeni-nadrzi-v-brazilii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BHP a Vale dostaly pokutu kvůli protržení nádrží v Brazílii

17.11.2015 17:30 | RIO DE JANEIRO (ČTK)
Australský těžební obr BHP Billiton a brazilská firma Vale dostaly v Brazílii pokutu ve výši jedné miliardy brazilských realů (6,6 miliardy Kč) za katastrofu, při které se začátkem listopadu protrhly dvě nádrže s odpadní vodou z dolu na železnou rudu. Neštěstí si vyžádalo nejméně 11 lidských životů, napsal dnes zpravodajský server BBC.
 

Tři nádrže byly umístěny v důlním komplexu Germano, aby zadržovaly vodu odčerpanou při důlních pracích. Havárie dvou z nich postihla celkem šest vesnic, kterými se prohnalo na 60 milionů metrů krychlových toxické odpadní vody. Zhruba dvě desítky lidí se podle agentury AFP dál pohřešují. Bahno kontaminovalo řeku Doce, která je zdrojem vody pro obyvatele dvou brazilských států.

Pokutu za ekologické škody dostala důlní společnost Samarco, kterou dohromady vlastní obě zmíněné společnosti. Samarco je desátou největší exportní firmou v Brazílii a těžba surovin je třetím největším průmyslovým odvětvím v zemi. Vláda státu Minas Gerais, kde se havárie 5. listopadu stala, pozastavila firmě činnost.

Brazilský deník O Estado de S. Paulo dnes citoval člena brazilského parlamentu Leonarda Quintaa, podle kterého by se škody mohly vyšplhat až na 3,7 miliardy dolarů. Analytici společnost Deutsche Bank odhadli, že vyčištění oblasti vyjde na miliardu dolarů.

Příčiny jedné z nejhorších ekologických havárií v dějinách Brazílie se nadále zjišťují.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist