https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/big-jump-skocte-si-v-nedeli-do-reky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Big jump: Skočte si v neděli do řeky

13.7.2005 15:09 | PRAHA (EkoList)
"Česká republika je země, kde pramení mnoho řek, které pak protékají dalšími zeměmi. Vaši sousedé si nemohou vybrat, zda od vás přiteče voda čistá nebo špinavá. Chtěl bych vás poprosit, myslete i na lidi po proudu," vyzýval na dnešní tiskové konferenci Roberto Epple, prezident Evropské říční sítě a duchovní otec kampaně nazvané Big jump (Velký skok), která letos vyvrcholí v neděli 17. července ve 14:00 koupáním v řekách na mnoha místech Evropy.
 

Roberto Epple
Robert Epple: Chtěl bych vás poprosit, myslete i na lidi po proudu.
Foto: Martin Mach/EkoList

Kampaň Big jump, která již trvá deset let, vznikla na podporu cílů směrnice o vodách vhodných ke koupání a Rámcové směrnice o vodách Evropské unie. Cílem směrnice je do roku 2015 dosáhnout dobrého ekologického stavu řek a jezer. "Big jump má však i oslovit lidská srdce, pomoci lidem opět najít ztracený vztah k jejich řekám," říká Roberto Epple. Podle jeho slov by před dvanácti lety nikdo nevěřil, že se lze například v Labi koupat. V posledních letech se však Labe poměrně rychle vyčistilo a od roku 2002 se na jeho březích každý rok konala akce Koupání v Labi, pořádaná českou Arnikou.

V Evropě se kampaně zúčastní 12 zemí, na třiceti řekách proběhne 200 koupacích, sportovních a kulturních akcí. "Očekáváme, že v neděli najde svou cestu k řece na 200 000 Evropanů," doufá Epple. Mapku Evropy, kde jsou vyznačeny místa akcí, naleznete zde.

V Česku se ke kampani můžete připojit v 17 městech a obcích na sedmi řekách. Ve dvou případech se akce kvůli znečištění řeky bude muset obejít bez koupání. Pro případ, že by se někdo chtěl koupat v řece na jiném místě, než kde budou oficiální akce, a není si jist čistotou vody, radí Marek Jehlička z Arniky nejdříve se obrátit na místní hygienickou stanici, která by měla zjistit kvalitu vody a koupání povolit či zakázat.

V hlavním městě Praze se žádná akce konat nebude, přestože na smíchovském nábřeží je vybudována písečná pláž. "V Praze jsme nenašli nikoho, kdo by se do poměrně náročné akce pustil," říká Kateřina Hlavatá z Arniky, hlavní koordinátorka kampaně v ČR. "To ale platí i pro jiná velká města. Lépe se nám spolupracovalo s menšími městy a obcemi." Seznam měst a obcí včetně stručného programu viz tabulka.

Koupání v řece Jordán
Robert Epple: Neodehrál se tu tak jen obyčejný skok do vody, ale i skok směrem k čisté vodě a skok v myšlení lidí směrem k míru. Řeka Jordán 10.7.2005.
Zdroj: www.rivernet.org/bigjump

Big jump není jen ekologická kampaň, má i další rozměr. "Před dvěma dny jsem se v rámci kampaně koupal v řece Jordán, v místech, kde byl pokřtěn Ježíš," vypráví Roberto Epple. "Koupali se zde vedle sebe křesťané i muslimové, Jordánci, Palestinci i Izraelci. Lidé v této zemi si uvědomují, jak je pro budoucnost všech důležitá čistá voda. Neodehrál se tu tak jen obyčejný skok do vody, ale i skok směrem k čisté vodě a skok v myšlení lidí směrem k míru."

Místo, kde Jordán vytéká z Galilejského jezera, je posledním místem na řece, kde se lze koupat. Jordán totiž není jen řeka s velkým náboženským významem, ale patří také mezi velmi znečištěné řeky.

Jak vyplývá ze studie Evropské komise, ani v České republice není stav vod nijak skvělý. V ČR je celkem 176 registrovaných koupacích míst, na kterých jsou prováděna měření. Směrnice EU o vodách ke koupání stanoví dva systémy norem jakosti vod ke koupání: minimální závazné hodnoty, které musejí být povinně dodrženy, a přísnější směrné hodnoty, které by měly být dodrženy, nicméně splnění tohoto požadavku není povinné. V ČR bylo procento dodržování povinných a směrných hodnot relativně nízké, a to 49,4 % a 38,6 % v uvedeném pořadí. Ve velkém procentu lokalit byl prováděný odběr vzorků nedostatečný (31,3 %). V mnoha oblastech bylo rovněž koupání zakázáno (7,4 %).

Město, obec

Organizátor

Řeka

Program

Černošice

Kulturní středisko

Berounka

Otevření nové městské pláže pod mokropeským jezem u Sportparku Kazín, kde budou připravena opalovací plata, veřejný kamenný gril a další příjemné věci. O doprovodný program se postará Dj El Bunda se směsicí letních hitů. Občerstvení bude zajištěno, ochutnáte mimo jiné i míchané nápoje z Tropica baru.

Děčín

Deníky Bohemia, Město Děčín

Labe

Soutěže pro děti, výstavy, soutěž “O labskou vílu”, ukázky záchranné techniky, infostánky

Dolní Věstonice

Unie pro řeku Moravu

Dyje

Spojeno s připomínkou 30 let existence vodních nádrží Nové Mlýny

Dvůr Králové

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže

Labe

Sportovní den, závody, ukázka záchranářských prací

Hradec Králové

firma Garamon

Labe

Stánky, občerstvení

Kamýk nad Vltavou

Město Kamýk nad Vltavou

Vltava

Informace o akci, bude se konat 17.7. na pravém břehu řeky Vltavy
kde vystoupí folklorní soubor Kamyček s 10 minutovým pásmem o řece Vltavě a o prospěšnosti pravidelného koupání.

Klatovy

Dům dětí a mládeže

Úhlava

Koupací den bude 24.7. Doprovodný program: soutěže v plavání, kanoe-rafty, závody, ukázky správných vodáckých a plaveckých technik, večer zábava

Litoměřice

Přátelé Přírody

Labe

Koupání proběhlo už 10.7. – účast 50 lidí, 25 koupajících, včetně senátora Bárty

Lysá nad Labem

Lysin, o.s.

Labe

Koupání, přednáška o Labi, dárky pro koupající

Mělník

Český červený kříž – místní organizace

Labe

16.7. – Benátská noc,17.7. -

den otevřených dveří ve veslařském klubu, ukázky první pomoci

Nymburk

Polabské ekocentrum

Labe

Řeka v proměnách času: na historické plovárně, dobové fotky, dokumentační snímky, povídání o řece ve městě a regionu, letecké snímky

Poděbrady

Polabské ekocentrum

Labe

Podobný program jako v Nymburce

Roudnice nad Labem

Město Roudnice nad Labem – kulturní centrum

Labe

Bez koupání. Akce se koná před budovou Ředitelství Povodí Labe. Hraje skupina NEON BAND. Zábavné odpoledne vzniklo ve spolupráci s Povodím Labe a pod záštitou Města Roudnice nad Labem.

Římov

Město a Svaz Pomalší

Malše

Volejbal, nohejbal, ukázka potápěčů, dětská soutěž o nejkrásnější vílu Arniku a čochtana Luboše, módní přehlídka historických koupacích a plážových úborů, splouvání Malše na gumových lehátkách a duších, večer zakončený hudbou, písní a tancem.

Špindlerův Mlýn

Turistické informační centrum

Labe

Koncert dechové hudby, soutěže pro děti, divadelní vystoupení

Velešín

Svaz Pomalší

Malše

Happening - symbolické koupání

Volyně

Kulturní středisko

Volyňka

16.7. – čištění řeky – 2km úsek, koupání, večer na koupališti posezení s kapelou

Zdroj: Arnika


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist