https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bill-clinton-zautocil-na-americke-vyjednavace-v-montrealu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bill Clinton zaútočil na americké vyjednavače v Montrealu

12.12.2005 12:36 | NEW YORK (EkoList)
Zástupce vlády prezidenta Bushe prý rozhněval páteční příjezd bývalé hlavy státu Billa Clintona na poslední den konference OSN o změnách klimatu v kanadském Montrealu.
 

Podle jednoho z kanadských úředníků, který se anonymně svěřil reportérům, byli zástupci americké vlády rozčíleni přítomností Billa Clintona, protože se obávali, že kvůli tomu může dojít k přehodnocení dohod, vyjednaných během čtrnáctidenní konference. Podle některých komentátorů měla přítomnost bývalého amerického prezidenta odvést pozornost od faktu, že jednání mezi zástupci USA a OSN se dostala do slepé uličky. Podle jiných přijel Clinton jen proto, aby ukradl slávu oficiálním vyjednávačům.

Návštěvu zorganizovala Elizabeth Mayová, ředitelka kanadského Sierra Clubu, která s Clintonem spolupracovala v rámci jedné z jeho kampaní v sedmdesátých letech. Clintonova návštěva byla oficiálně vedena jako vedlejší program hostitelské země, i když bylo všem jasné, že kdekoli se objeví bývalá hlava USA, vyvolá velký zájem. Navíc rozpory mezi představiteli Bushovy administrativy a Clintonem se datují již od doby výměny politiků v Bílém domě. Nicméně zatímco zástupci vlády USA se rozmýšleli, co kanadská strana sleduje tímto krokem, Bill Clinton ve svém projevu okamžitě zaútočil na americké vyjednavače. Podle Clintona bylo odvolání ratifikace Kjótské dohody „zcela špatným“ krokem. Clinton promluvil v hlavním jednacím sále v pátek odpoledne mimo oficiální program, jak potvrdil mluvčí konference OSN John Hay.

Bill Clinton byl v rámci svého úřadu velkým zastáncem Kjótské dohody. Po jeho odchodu z funkce prohlásil nový prezident George Bush, že mezinárodní dohoda by měla špatný dopad na americkou ekonomiku a proto ji nehodlá ratifikovat. Svůj názor dodnes nezměnil. Hlavním vyjednavačem americké strany v roce 1997 v Kjótu byl Al Gore, podle materiálu vypracovaném jeho úřadem, měly USA do roku 2012 snížit svoje emise skleníkových plynů o 29 % proti úrovni z roku 1990. Cílem Kjótských dohod je omezit emise CO2 a dalších škodlivých plynů, jejichž koncentrace v atmosféře narůstá a kvůli nimž dochází ke globálním změnám klimatu.

Prezident Bush je sice dlouhodobě kritizován za odmítaní mezinárodní dohody o ochraně klimatu, nicméně podle některých komentátorů poněkud nespravedlivě. V roce 1997 odmítli při hlasování v Senátu američtí zákonodárci Kjótskou dohodou poměrem hlasů 95 – 0. Navíc varovali tehdejšího prezidenta Clintona, že nikdy neschválí žádnou dohodu, která by měla ničivý dopad na ekonomiku.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist