https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bily-dum-podruhe-odlozil-jednani-o-parizske-dohode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bílý dům podruhé odložil jednání o pařížské dohodě

11.5.2017 01:30 (ČTK)
Trumpův postoj vůči životnímu prostředí vyvolal na konci dubna ve Washingtonu několik demonstrací. Terčem kritiky byly škrty, jimiž chce Trump omezit výdaje na vědecké bádání a na ochranu životního prostředí. / ilustrační foto
Trumpův postoj vůči životnímu prostředí vyvolal na konci dubna ve Washingtonu několik demonstrací. Terčem kritiky byly škrty, jimiž chce Trump omezit výdaje na vědecké bádání a na ochranu životního prostředí. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | cooltour
Na úterní plánované jednání v Bílém domě, na němž se mělo jednat o případném odstoupení Spojených států od pařížské klimatické dohody, bylo odvoláno na neurčito. Informovala o tom agentura AFP. V dohodě uzavřené na sklonku roku 2015 v Paříži se více než 190 zemí světa zavázalo k boji proti globálnímu oteplování. Donald Trump již během předvolební kampaně označil klimatické změny za mystifikaci. K dodržování pařížské dohody vyzval v úterý v Miláně bývalý americký prezident Barack Obama, uvedla agentura ANSA.
 

Schůzka v Bílém domě byla takto odložena podruhé. Trump během kampaně sliboval, že pařížskou dohodu, jestli se stane prezidentem, "zruší". Od nástupu do funkce však na toto téma reaguje rozporně a i jeho tým je v této věci nejednotný.

Zpravodajský server CNN například dnes informoval, že od dohody odstupovat nechce Ivanka Trumpová a její manžel Jaret Kushner, Trumpův vlivný poradce, kdežto proti ní je hlavní analytik Bílého domu Steve Bannon. Server dále uvedl, že právníci Bílého domu vyhodnocují právní dopad varianty, že by USA od dohody neustoupily, ale nedodržely předepsané kvóty. Podle pařížské dohody by měly Spojené státy do roku 2025 snížit emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent.

Rozhodnutí Trumpovy administrativy by mělo přijít nejpozději do setkání zástupců zemí G7 na konci května, kde budou klimatické změny hlavním bodem programu. V Bonnu dnes paralelně delegace 196 zemí projednávaly zavádění pařížské klimatické dohody do praxe. Čína, po USA největší producent skleníkových plynů, v úterý potvrdila, že pařížské dohodě dostojí. Prezident Si Ťin-pching o tom telefonicky ujistil nového francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, informovala čínská státní televize. Podle CNN Macron Trumpa, který mu telefonicky gratuloval ke zvolení, vyzval, aby od dohody neodstupoval.

Pařížskou dohodu v úterý obhajoval bývalý prezident USA Barack Obama. "Je důležité, aby velké země, jež jsou největšími producenty skleníkových plynů... jako Spojené státy a Čína, šly příkladem," prohlásil na konferenci v severoitalském Miláně.

Trumpův postoj vůči životnímu prostředí vyvolal na konci dubna ve Washingtonu několik demonstrací. Terčem kritiky byly škrty, jimiž chce Trump omezit výdaje na vědecké bádání a na ochranu životního prostředí. Protesty vyvolalo i zrušení Obamova zákazu těžby ropy v pobřežních vodách. Na Trumpovu administrativu podalo žalobu několik organizací zabývajících se obranou životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist