https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bionafty-je-u-cerpacich-stanic-stale-nedostatek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bionafty je u čerpacích stanic stále nedostatek

26.7.2001 12:01 | PRAHA (ČIA)
V posledních týdnech prakticky zmizela z čerpacích stanic bionafta. Důvodem je prý to, že dodavatelé tohoto ekologického paliva zastavili jeho výrobu. ČIA to potvrdil vedoucí čerpacích stanic firmy OMV Jiří Holovač, podle kterého může nedostatek bionafty trvat i několik týdnů. "Náš dodavatel Seta Holding přestal pohonné hmoty vyrábět," řekl.
 

Řidiči osobních automobilů se vznětovými motory přitom toto palivo velice vyhledávají, protože litr bionafty je až o několik korun levnější než klasická nafta. Bionafta je výhodná i pro zemědělce, neboť se vyrábí ze řepky olejné a zemědělcům tak odpadají starosti s odbytem produkce řepky. Ročně spotřebují motorová vozidla v České republice ekologická paliva z 230 tisíc tun řepkového semene, které vyrůstá na sto tisících hektarech půdy.

Podle Jiřího Holase ze Sdružení pro výrobu ekologických paliv způsobilo přestávku ve výrobě bionafty čekání na novou sklizeň řepky. "Očekávám, že za pár týdnů bude na domácím trhu opět ekologického paliva dostatek," upozornil. Pěstitelé letos očekávají rekordní úrodu olejnin. "Sklidí se asi milion tun, nejvíce v historii. Nadbytek řepky stlačí farmářskou cenu z dnešních osmi tisíc na 6,6 tisíce korun. Levnější surovina bude znamenat i levnější pohonné hmoty," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist