https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopark-stit-poslal-do-zoo-v-turecku-prvni-dva-tygry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopark Štít poslal do zoo v Turecku první dva tygry

31.8.2018 00:43 | KLAMOŠ (ČTK)
V soukromém Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku 16.7.2018 utekli z klece dva tygři a lev.
V soukromém Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku 16.7.2018 utekli z klece dva tygři a lev.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku včera poslal do Turecka první dva tygry, kteří v něm dočasně přebývali. Pokud vše půjde hladce, měli by biopark příští týden opustit další tři lvi a dva tygři. Jde o zvířata vyřazená z cirkusů ve Francii a Německu, pro něž bioaprk zařídil nový domov v turecké zoo Aslan Park v Istanbulu. Řekl to majitel bioaparku Antonín Hnízdil. Dva tygři a lev v polovině července z klecí v bioparku utekli. Zvířata tehdy uspali veterináři, nikdo nebyl zraněn. Policie vyšetřování odložila.
 

Včera do Turecka z ruzyňského letiště odletěli ve speciálních bednách dva tygři původem z Francie. "Všechny zvířata budou v nové zoo Aslan Park, kde je pro kočkovité šelmy vybudováno 14 velkých výběhů. Kočky od nás budou jejich prvními obyvateli," řekl Hnízdil. Náklady související s transportem hradí Turci. Šelmy se dostaly do bioaprku před řadou měsíců, jejich vývoz do Turecka zdržovalo vyřízení patřičných povolení. V bioaprku přebývali v cirkusovém přepravním voze.

Na všechny čtyři tygry a tři lvice již byla podle Hnízdila vydána ministerstvem životního prostředí povolení k vývozu. I turecká strana má na zvířata vyřízena povolení k dovozu. Později podle Hnízdila do Turecka odletí ještě dva levharti, kteří jsou také z cirkusu z Francie. Povolení k vývozu levhartů české úřady již vydaly, čeká se na povolení z Turecka.

Přes všechny problémy spojené s chovem a transportem hodlá Hnízdil v záchraně kočkovitých šelem pokračovat. Po nedávno odhaleném případu porážení tygrů se podle něj začínají projevovat následná prohlášení úřadů, že se v ČR zpřísní podmínky pro chov velkých šelem. "Již se na nás obracejí lidi, kteří nevědí, co s šelmami. Začne tady přibývat bezprizorných zvířat," uvedl Hnízdil.

Červencový útěk šelem v bioparku policie vyšetřovala jako podezření z obecného ohrožení. Na závěr vyšetřování uvedla, že se nepodařilo prokázat ani jednu z vyšetřovacích verzí a tedy zjistit, jakým způsobem byly klece otevřeny. Podle Hnízdila má útěk šelem a svědomí někdo mimo biopark. Technickou závadu na kleci nebo to, že by si zvíře klec otevřelo samo, vyloučil. Vyloučil i možnost, že by útěk zvířat mělo na svědomí pochybení některého zaměstnance bioparku.

Biopark Štít se charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš, v části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále želvy, koně, drůbež, kozy.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist