https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopark-stit-poslal-do-zoo-v-turecku-zbytek-tygru-a-lvu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopark Štít poslal do zoo v Turecku zbytek tygrů a lvů

10.9.2018 00:15 | KLAMOŠ (ČTK)
Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku v sobotu poslal letecky do Turecka další dva tygry a tři lvy, kteří v něm dočasně přebývali. / Ilustrační foto
Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku v sobotu poslal letecky do Turecka další dva tygry a tři lvy, kteří v něm dočasně přebývali. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Biopark Štít u obce Klamoš na Královéhradecku v sobotu poslal letecky do Turecka další dva tygry a tři lvy, kteří v něm dočasně přebývali. Byli mezi nimi i tygři Aragorn a Sahib a lev Simba, kteří v polovině července utekli z klecí v bioparku. Jde o zvířata vyřazená z cirkusů ve Francii a Německu, pro něž biopark zařídil nový domov v turecké zoo Aslan Park v Istanbulu. Včera to řekl majitel bioparku Antonín Hnízdil. První dva tygry pocházející ze zoo ve Francii biopark poslal do Turecka na konci srpna.
 

"Dva tygři a tři lvi odletěli v sobotu večer z carga ruzyňského letiště. Převoz všech sedmi šelem stál asi půl milionu korun a hradila ho turecká strana," uvedl Hnízdil. Samotný transport se podle něj odehrál bez potíží. Šelmy byly v pěti velkých bednách o celkové váze 2,1 tuny.

V nové zoo Aslan Park je pro kočkovité šelmy vybudováno 14 velkých výběhů a šelmy z bioparku jsou jejich prvními obyvateli. Bez nalezení nového domova by podle Hnízdila byly po vyřazení z cirkusů s největší pravděpodobností utraceny. "V Turecko dožijí v důstojném prostředí," řekl.

Šelmy z cirkusů Hnízdil přivezl do bioparku před řadou měsíců, jejich vývoz do Turecka zdržovalo vyřízení patřičných povolení. V bioparku přebývaly v cirkusových přepravních vozech. "Starší maringotka půjde nyní do šrotu. Druhou novější budeme moci použít v případě potřeby například jako izolaci," uvedl Hnízdil. Veterináři, kteří v bioparku v červenci udělali kontrolu, označili způsob chovu šelem v přepravní kleci na valníku za nevhodný.

V bioparku nyní ještě žijí dva levharti, kteří jsou také z cirkusu z Francie. Povolení k vývozu levhartů české úřady již vydaly, čeká se na povolení z Turecka. Podle Hnízdilova odhadu by mohli levharti do Turecka odletět do konce září. Levharti nežijí v cirkusových vozech, ale v ubikacích bioparku s výběhy.

Přes všechny problémy spojené s chovem a transportem hodlá Hnízdil v záchraně kočkovitých šelem pokračovat. Po nedávno odhaleném případu porážení tygrů se již podle něj začínají projevovat následná prohlášení úřadů, že se v ČR zpřísní podmínky pro chov velkých šelem. "Již se na nás obracejí lidi, kteří nevědí, co s šelmami. Začne tady přibývat bezprizorných zvířat," uvedl Hnízdil.

Červencový útěk šelem v bioparku policie vyšetřovala jako podezření z obecného ohrožení. Na závěr vyšetřování uvedla, že se nepodařilo prokázat ani jednu z vyšetřovacích verzí a tedy zjistit, jakým způsobem byly klece otevřeny. Vyšetřování případu policie odložila. Podle Hnízdila má útěk šelem na svědomí někdo mimo biopark. Technickou závadu na kleci nebo to, že by si zvíře klec otevřelo samo, vyloučil. Vyloučil i možnost, že by útěk zvířat mělo na svědomí pochybení některého zaměstnance bioparku.

Biopark Štít se charakterizuje jako soukromé zařízení pro chov exotických i domácích zvířat ohrožených vyhubením. Vznik zařízení spadá do poloviny roku 2014. Je v obci Klamoš, v části Štít, asi šest kilometrů od Chlumce nad Cidlinou. Biopark chová lvy, tygry, levharty, pumu, kočkodany, lemury, makaky, různé druhy ptáků, dále želvy, koně, drůbež, kozy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist