https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bioplasty-miri-na-tuzemsky-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bioplasty míří na tuzemský trh

16.6.2004 11:44 | PRAHA (ČIA)
Zhruba do dvou měsíců by se na tuzemském trhu měly objevit první desítky tisíc lahví z bioplastů, které budou cenově srovnatelné s lahvemi z konvenčních materiálů. V rozhovoru pro ČIA to konstatoval šéf firmy Quellen Petr Wojnar, který je držitelem patentu na technologii výroby plastů ze zemědělských surovin, škrobu a mouky.
 

Kromě zhruba 50 druhů lahví z bioplastů by měla být v nejbližší době zahájena také výroba biofolií a dalších předmětů v několika firmách zejména na severní Moravě. Například firma Gazkontrol Havířov bude produkovat lahve i folie ze škrobu, Šenovské mlýny u Ostravy obdobný sortiment, kde ale bude výchozí surovinou mouka. Výrobu předmětů z bioplastů zahájí i Kyjovan Kyjov a produkci lahví ze zemědělských surovin pro mlékárnu Kunín připravuje firma Lucco u Jičína. Investice do jednoho stroje na výrobu předmětů z bioplastů činí přitom podle Wojnara zhruba tři miliony korun.

Ekologické plasty jsou šetrné k životnímu prostředí a mají regulovatelnou dobu rozpadu. "Obaly z těchto materiálů jsou cenově srovnatelné se současnými obalovými materiály na trhu," zdůraznil Wojnar. Například cena litrové lahve z ekologických plastů činí 3,50 koruny. "Jsme jediní na světě, kteří dokáží vyrobit kilogram těchto bioplastů za cenu do 30 korun. V USA to dělají za zhruba tři dolary, v Itálii asi za čtyři eura," konstatoval.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist