https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotravinou-roku-2006-je-kysany-napoj-z-valmezu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopotravinou roku 2006 je kysaný nápoj z Valmezu

21.9.2006 10:56 | PRAHA (EkoList)
Cenu Biopotravina roku 2006 si letos odvezli zástupci Mlékárny Valašské Meziříčí za BIO kysaný nápoj. Ceny získaly také bio vejce z jediných dvou certifikovaných ekofarem v republice, polotovary z řady Biolinie a prodejna Albio na pražském Smíchově.
 

Bio vejce firmy Abatis
Bio vejce od slepic chovaných podle nejpřísnějších standardů pro welfare hospodářských zvířat získaly čestné uznání
Foto: Martin Mach/EkoList
Porota z řad odborníků, obchodníků, výrobců biopotravin a spotřebitelů ocenila BIO kysaný nápoj z Valašského Meziříčí především pro výbornou chuť, praktické balení vhodné ke svačině, vkusný obal a širokou dostupnost i v malých městech.

Cenu předala ministryně zemědělství Milena Vicenová, která se nechala slyšet, že kupuje občas základní biopotraviny jako biomléko a biomaso. Ministryně politovala, že nabídka biopotravin je zatím dost omezená v supermarketech, kam sama chodí nakupovat nejčastěji.

Mimo hlavní ceny udělila porota ještě tři čestná uznání. Dvě z nich putují do drůbežích ekofarem – farmy Pavla Kýra z Heroltic u Červené vody a farmy Abatis ze Zvole u Prahy za bio vejce. Bio vejce pocházejí od slepic (nosnic), chovaných podle nejpřísnějších standardů pro welfare hospodářských zvířat. Nosnice např. nedostávají preventivně antibiotika, krmivo pro ně musí pocházet z ekofarem, není ošetřeno pesticidy, herbicidy ani umělými hnojivy, není geneticky upravené, a slepice mají k dispozici volný výběh a slaměnou podestýlku.

Třetí čestné uznání získaly polotovary z řady Biolinie od společnosti Pro-Bio ze Starého města pod Sněžníkem. Jedná se o Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou. Čestné uznání získala tato firma za koncept rychle připravitelných pokrmů i atraktivní obaly. „Dříve si zákazník mohl říct o některých biovýrobcích: divně to chutná a navíc i divně vypadá. U těchto výrobků to už neplatí,“ chválil výrobce jeden z porotců, manažer pražské restaurace Flambeé Tomáš Pipek.

Společnost Albio, která loni získala cenu Biopotravina roku za bio kváskový chléb z vlastní pekárny a předloni titul Nejlepší bioprodejna roku za obchod v Truhlářské ulici v Praze, ani letos nevyšla naprázdno: cenu Nejlepší Bioprodejna roku získal její obchod na Smíchově. A to za nejširší sortiment biopotravin a ekologicky šetrných produktů (např. z biobavlny), dobrou informovanost zaměstnanců, provoz šetrný vůči životnímu prostředí a dobrou spolupráci s ekozemědělci.

Čestné uznání v tomto oboru dostala ještě prodejna ROBI v Bruntálu za vynikající práci se zákazníky a podporu produkce místních ekofarem.

Soutěž o Biopotravinu roku vyhlašuje každoročně Nadace Partnerství spolu se Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a její přínos pro oceněné spočívá především tom, že se z ní stala pro zákazníky přitažlivá, takzvaně „marketingově silná“ značka. Letos do soutěže bylo přihlášeno dvacet potravin, v loňském roce patnáct.
reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist