Měsíc biopotravin - trendem je nákup přímo od výrobce
"Cena biopotravin je vyšší, nicméně má to své důvody," říká Juraj Chmiel (na fotografii uprostřed).
|
|
Foto: Martin Singr/Ekolist.cz |
Na celý měsíc září a začátek října je připraveno více než 60 akcí, jejichž počet se navíc stále zvyšuje. Na těchto akcích, připravených ekologickými farmáři, výrobci, prodejci a neziskovými organizacemi, se každý může dozvědět více nejen o produkci biopotravin. Výlety na ekofarmy, exkurze do výroben předních českých zpracovatelů biopotravin, jarmarky, festivaly, přednášky, dny otevřených dveří a vrat a mnoho dalších akcí čeká na zájemce o zdravý životní styl, jehož jsou biopotraviny nedílnou součástí.
V loňském roce se začal prosazovat trend přímé distribuce potravin, je však stále málo rozvinutý a letos by mělo dojít k jeho vzestupu. „Hlavním cílem této akce je navázat přímý kontakt mezi producentem biopotravin a spotřebitelem. Ukazuje se, že tento přímý způsob komunikace a prodeje je velmi perspektivní, protože umožňuje spotřebitelům koupit biopotraviny za nižší cenu než v maloobchodě a navíc zde není anonymita prodeje, spotřebitel kupuje bioprodukty přímo od producenta a navíc pozná na vlastní oči ekofarmu nebo výrobnu biopotravin, kde se biopotraviny produkují,“ říká náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel.
Ekologické zemědělství má funkci nejen produkční. Jeho přednostmi má být i šetrnost k životnímu prostředí daná tím, že ekozemědělci nepoužívají syntetické pesticidy, průmyslově vyráběná hnojiva, geneticky modifikované organismy nebo stimulátory růstu, čímž zvyšují biodiverzitu prostředí. Jan Valeška z Pro Bio Ligy říká, že ekologické zemědělství podporuje diverzitu biologickou, diverzitu postupů a diverzitu přístupů k distribuci. „Ekologické zemědělství se snaží být rozmanité. A je rozmanité,“ říká.
V srpnu 2010 hospodařilo v ČR 3 500 ekofarmářů a téměř 650 výrobců biopotravin. Ekozemědělci hospodaří na 450 000 ha zemědělské půdy, což je více než 10 % z celkové výměry zemědělské půdy v ČR. „V průběhu letošního roku vzrostl počet ekologických zemědělců o 805 subjektů, což představuje nejvyšší absolutní nárůst od roku 1990,“ říká Chmiel. Výměra půdy vzrostla o 10 000 ha a výrobců přibylo jen za letošní rok 146.
Jak spotřebitel biopotraviny v obchodě vlastně pozná? Podle označení slovem „BIO“, evropským a národním biologem, kódem kontrolní organizace, která produkt certifikovala a označením původu surovin. „Biopotraviny jsou jasně značené. Myslím si, že spotřebitel je pozná. S klamavým značením se setkáváme pouze v ojedinělých případech a hodně se to týká neznalosti výrobců. Pokud je to záměrně klamavé značení, řešíme tyto případy ve správním řízení, kdy nařídíme odstranění tohoto značení,“ řekl novinářům Chmiel.
Valeška se vyjádřil k "pseudo" biovýrobkům, které ve skutečnosti s biopotravinami nemají nic společného: „Výrobci používají mnoho značek. Ekoznačka BIO je postavena na tom, že podmínky pro její získání jsou jasně stanoveny zákonem a jsou kontrolovány nezávislými organizacemi. Rozdíl je v tom, že u značky výrobců dává garanci výrobce, u značky BIO dává garanci nezávislá organizace, která na tom není finančně zainteresována.“
„Cena biopotravin je vyšší než u klasických potravin a z průzkumu vyplývá, že je to překážka pro spotřebitele. Nicméně vyšší cena má své důvody – zpracovávají se v menší míře a náklady na jednotku produkce jsou vyšší. Také farmáři dosahují nižších výnosů a nižší užitkovosti hospodářských zvířat. Do potravin se nepřidávají syntetická 'éčka', která zlevňují výrobu klasických potravin,“ vysvětluje Chmiel a dodává: „Výrobci v režimu bio nejčastěji zpracovávají maso, vyrábí pekařské, cukrářské a jiné moučné výrobky, převážně čerstvé pečivo, dále zpracovávají mléko a vyrábí mléčné výrobky a sýry a také zeleninové a ovocné produkty.“
V souvislosti s měsícem biopotravin je vhodné zmínit farmářská tržiště, která jsou dvě v Praze a začínají se rozšiřovat také do dalších měst. Během září bude navíc třetí farmářský trh v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Bio je zastoupeno asi 10 – 15 % z našich prodejců. Ale další 10 – 15 % nyní čeká na certifikaci, ale de facto již jsou bio. Toto považujeme za cestu správnou a tato kvóta se nám zvyšuje,“ uvedl Jiří Sedláček, který organizuje farmářské trhy.
reklama
Online diskuse
shrňme si to - 2. 9. 2010 - Ivan BrezinaTakže si shrňme, co o biopotravinách říkají vědecké studie:1. biopotraviny nejsou zdravější než klasické potraviny: http://www.lidovky.cz/biopotraviny-nejsou-zdravejsi-nez-bezne-jidlo-tvrdi-britsti-odbornici-1ne-/dobra-chut.asp?c=A090731_100057_dobra-chut_glu 2. biopotraviny často obsahují víc rakovinotvorných mykotoxinů než klasické potraviny: http://www.scienceinafrica.co.za/2002/december/food.htm http://www.agronavigator.cz/ekozem/default.asp?ids=0&ch=94&typ=1&val=17618 3. až čtvrtina biopotravin na českém trhu je podvod, protože obsahují pesticidy: https://ekolist.cz/zprava.shtml?x=2228771 4. biopotraviny odmítají žrát dokonce i práci: http://neviditelnypes.lidovky.cz/veda-ptactvo-odmita-ekologicke-zemedelstvi-fem-/p_veda.asp?c=A100522_222341_p_veda_wag 5. a na závěr pro odlehčení vážného tématu vtip: Jaký je rozdíl mezi klasickým zemědělcem a biozemědělcem? Klasický zemědělec hnojí a stříká ve dne, zatímco biozemědělec to dělá v noci. |