https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotraviny-ve-skolnich-jidelnach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopotraviny ve školních jídelnách

25.4.2001 13:30 | PRAHA/TULLN (EkoList)
Produkty ekologického zemědělství si i v ČR začínají budovat své pevné místo na trhu. Jejich stále rostoucí nabídka zatím ale nedokáže řešit problém, vyplývající z toho, že velká část lidí se v průběhu dne stravuje jinde než doma. V Rakousku se biopotraviny do veřejného stravování podařilo prosadit již před léty.
 

A je tu nápad

Před dvěma lety přišlo nákupní družstvo Einkaufgemeinschaft Tulln s myšlenkou zavést biopotraviny do provozoven veřejného stravování, to znamená do škol, nemocnic a domovů důchodců. Projekt finančně podpořila EU i rakouská a dolnorakouská vláda, a tak se sedm takových zařízení rozhodlo nápad uskutečnit. Byla vypsána veřejná soutěž na dodavatele biopotravin a ti nejlepší získali roční zakázku na dodávku masa, mléka, pečiva, vajec, brambor, zeleniny, ovoce a těstovin. K oslavám a jiným výjimečným příležitostem byly dohodnuty také dodávky kaprů, kachen, piva, vína a sektu.

Aby ceny nešplhaly vzhůru

Plody ekologického zemědělství stojí více než běžné potraviny (díky vyšším nákladům na mzdy, nižším výnosům, větším ustajovacím plochám pro hospodářská zvířata, delší době výkrmu), a proto se realizátoři projektu obávali zatížení rozpočtu. Počítali, že za biosuroviny zaplatí o polovinu více peněz než za konvenční potraviny. Ale díky úsporným opatřením se k potěšení a úlevě všech zainteresovaných stran podařilo vysoké ceny biopotravin eliminovat, takže se rozpočet nakonec zvýšil o pouhých 8 %. Jednak nakupovalo všech sedm kuchyní společně, takže získaly od dodavatele příznivější ceny. Nakupovala se sezónní zelenina a ovoce. Nevytvářela se čistá biomenu, nicméně biokomponenty se objevily ve všech jídlech. Pozitivní úlohu sehrála také vyšší kvalita biopotravin. Jsou vydatnější, takže bylo možné použít menší množství. Brambory byly bez černých skrvn, které je nutné vykrajovat. Maso při pečení neztratilo tolik ze svého objemu.

Chuť si všechny získala

Konzumenti i personál dostali prostor se ke změnám jídelníčku vyslovit a ukázalo se, že jsou všichni navýsost spokojeni. Všech 1 500 jedlíků nové chuťové zážitky ocenilo a většina prohlásila, že by bioprodukty ráda viděla na svém talíři i nadále. Motivace byla následovná. 255 chtělo udělat něco pro zdraví, 232 šlo o ochranu přírody, 219 by rádo podpořilo region a místní zemědělce a 202 si chtělo lépe pochutnat. Spokojeni byli i zaměstnanci kuchyně. Biovepřové je podle nich šťavnatější a není vodnaté, biohovězí je křehčí a má jemnější vlákna, biobrambory jsou žlutější, biozelenina křehčí, mléčné výrobky vydatnější, smetanové a mají intenzivnější chuť.

Nejen jídlem živ je člověk

Zavedení biopotravin provázela rozsáhlá osvětová kampaň mezi zaměstnanci i strávníky. Pořádaly se dny otevřených dveří, výlety na ekofarmy, přednášky a školení. Hosty upozorňovaly na biopotraviny stojánky na stolech a dekorativní prvky v jídelně. Biopotraviny byly vyznačeny v jídelníčku.

Tullnský projekt se stal návodem, jak zavádět zdravé, čerstvé a chutné potraviny do veřejného stravování a jak posílit ekonomickou stabilitu oblasti regionálními nákupy. Záhy se začaly přidávat další spolkové země. Vídeň přijala rozhodnutí, podle kterého bude nemocnice na svém území z 30 % zásobovat bioprodukcí. V ČR podobný projekt na realizaci teprve čeká.


reklama

 
Radana Císařová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist