https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/blizi-se-konec-kastanu-v-cechach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Blíží se konec kaštanů v Čechách?

30.9.1998 14:55 | PRAHA (EkoList)
Jírovce v České republice jsou již po několik let každoročně napadány klíněnkou jírovcovou. Tento drobný hmyz se k nám rozšířil z Makedonie, kde jej roku 1986 objevili Deschka a Dimić u Ohridského jezera. Poprvé se vyskytl na jižní Moravě roku 1993. V roce 1997 již byly napadeny jírovce na většině území ČR.
 

Klíněnka jírovcová (Cameraria ohridella) je cca 4 mm velký motýlek. Jeho samička naklade vajíčka na povrch listu; housenky, které se z vajíček vylíhnou, se živí pletivem listu. Toto poškození jírovce vysiluje. Napadený strom, pokud žije ve špatném životním prostředí, například ve městech, a je dlouhodobě napaden klíněnkou, může uhynout.

Škůdce přezimuje ve stádiu kukly uvnitř listu. Přestože přes zimu téměř 50% zakuklených klíněnek hyne, nestačí takto vysoká úmrtnost k potlačení stavu škůdce.

V současné době se v AV ČR snaží vědci vyvinout feromonový lapák, který by snížil počty samců, a tak by ztížil klíněnce možnost reprodukce.

EkoList se obrátil na nadaci "Národní centrum pro trvale udržitelný rozvoj". Založil ji student brněnského gymnázia Marek Mráz. Ten také vypracoval o klíněnce jírovcové zajímavou studii, za kterou získal cenu Učené společnosti ČR. V projektu nazvaném Stromy v tísni se snaží informovat o způsobech ochrany jírovců. Veškeré listí z napadených stromů by se mělo na podzim a na jaře (do 10. dubna) shrabat a spálit nebo kompostovat s převrstvením folií, případně překrytím 15cm vysokou vrstvou zeminy. V Praze vyšly Pražské služby vstříc všem, kdo chtějí napadené listí likvidovat. Až do odvolání je možné v malešické spalovně bezplatně odevzdat k likvidaci listí z napadených kaštanů.

Existují přirození nepřátelé klíněnky, jedná se o parazitoidy z čeledi Chalcidoidea a některé z čeledi Braconidae. Jejich počet narůstá. Během tří až pěti let by se měli rozmnožit natolik, že by klíněnka pro jírovce nebyla žádným ohrožením.

Aby se podařilo překlenout kritické období, kdy neexistuje dostatečné množství přirozených nepřátel, je možné použít chemický postřik. Jedná se o kontaktní pyrethroidní insekticid KARATE 2,5 EC, který se aplikuje kolem 10.-25. dubna na kmen stromu, přibližně do výše prvních větví. Přípravek je dostupný v prodejnách se zahrádkářskými potřebami, v zahrádkářských svazech, drogeriích a květinářstvích v balení po 100 ml. Balení vystačí asi na sto stromů. Finanční náklady na ošetření jednoho stromu vyjdou na 1 Kč.

Účinná látka pyrethroid je známá už od starověku. Již staří Řekové pěstovali chryzantémy, které tuto látku obsahují, aby z nich vyráběli tzv. perský prášek proti různým parazitům v domácnostech. Nyní se vyrábí synteticky a používá se k hubení škůdců v ovocnářství, ošetřuje se jím například obilí nebo zelenina. Přípravek KARATE 2,5 EC vyrábí britská firma Zeneca. Rostlinolékařskou správou byl zařazen do kategorie "není jedem". Přestože jde o běžný insekticid, jeho uplatnění v této oblasti musí být teprve projednáváno. Toto jednání je zdlouhavé. Podle zákona je totiž vyžadována atestace přípravku nejen pro určité koncentrace, ale i pro konkrétní rostliny. Taková atestace je ve většině případů hrazena dovozcem. V případě jírovce jde však o tak malé množství přípravku, že financování atestace nebude pravděpodobně pro dovozce ekonomicky výhodné.

Existuje ještě jeden způsob, jak umožnit používání tohoto přípravku. Rostlinolékařská správa může ve výjimečných případech (experimentální použití přípravku, § 33 zák. č. 147/1996 Sb. o rostlinolékařské péči) stanovit podmínky, za kterých lze použít přípravek, který neprošel atestací, nebo může po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví, podle § 25 téhož zákona, povolit použití neregistrovaného přípravku nebo použití přípravku odchylně od podmínek stanovených v rozhodnutí o jeho registraci.

Vzhledem k nynější situaci přesné údaje o koncentraci přípravku ještě nejsou zveřejňovány. Podle předběžných informací by měla být metodika upřesněna tak, aby vyhovovala zákonu č. 147/1996 Sb., o rostlinolékařské péči, a bude k dispozici na vyžádání koncem letošního roku na adrese nadace: "Národní centrum pro trvale udržitelný rozvoj", Černého 17, 635 00 Brno, tel.: 0602/524 222, 05/462 101 33, fax: 05/462 113 39. Pro ty, kteří by chtěli symbolickou částkou 1 Kč přispět na záchranu jírovců, uvádíme konto nadace: KB Brno č. ú. 27-0451500207/0100.


reklama

 
Kateřina Ondřejová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist