https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bmw-uzavrela-miliardovy-kontrakt-s-cinskou-catl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BMW uzavřela miliardový kontrakt s čínskou CATL

4.7.2018 00:08 (ČTK)
Německá automobilka BMW uzavřela kontrakt s největším čínským výrobcem baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) v hodnotě zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). / Ilustrační foto
Německá automobilka BMW uzavřela kontrakt s největším čínským výrobcem baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) v hodnotě zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Německá automobilka BMW uzavřela kontrakt s největším čínským výrobcem baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) v hodnotě zhruba jedné miliardy eur (26 miliard Kč). Kontrakt mu umožní postavit továrnu na výrobu článků pro elektrická vozidla v Evropě. Oznámil to mluvčí automobilky Glenn Schmidt.
 

Čínská firma už lokalitu pro výstavbu závodu hledá, jednou z variant je podle agentury Reuters východoněmecké město Erfurt. Zdroje agentury sice přesné místo potvrdit nechtějí, durynské ministerstvo hospodářství ale agentuře sdělilo, že s čínskou firmou jedná. Rozhodnuto však ještě není, v úvahu připadá několik evropských lokalit. Mluvčí německého ministerstva hospodářství uvedla, že uzavření kontraktu je čistě obchodní záležitostí a vláda se rozhodování neúčastnila.

Sedm let starý podnik, který vznikl jako pobočka japonského výrobce baterií ATL, vstoupil v polovině měsíce na akciovou burzu, aby získal prostředky na rozšíření výroby. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 12,3 miliardy dolarů (276 miliard Kč).

Automobilka BMW loni zvýšila odbyt elektrických a hybridních automobilů o 65,6 procenta na 103.080 vozů. Firma doufá, že letos se objem prodaných elektromobilů zvýší na 140.000 vozů, příští rok jich chce dodat více než půl milionu.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist