https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bohuminsky-viadrus-snizil-emise-na-minimum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bohumínský Viadrus snížil emise na minimum

19.2.2003 10:34 | BOHUMÍN (ČIA)
Méně než desetinu stanovené normy prachu vypouští do ovzduší bohumínský výrobce topenářské techniky Viadrus. Díky odprašovacímu zařízení šachtových tavících pecí, do kterého závod v minulých letech investoval 50 milionů korun, dnes vypouští devět miligramů prachu na metr krychlový, to je o 91 miligramů méně než stanoví předpisy. ČIA o tom informoval ředitel závodu Jaromír Michalík.
 

"Snižovat zátěž ovzduší vypouštěnými nečistotami je jednou z ekologických aktivit závodu. Věnujeme rovněž pozornost vývoji kotlů s ekologickým provozem," uvedl Michalík. Za posledních pět let se podle jeho slov závodu Viadrus podařilo radikálně snížit kromě prachu i emise jiných škodlivin.

Závod Viadrus je v současné době mimo jiné dodavatelem litinových stacionárních kotlů, litinových radiátorů a ohřívačů vody zhruba pro 100 tisíc domácností, škol, nemocnic, průmyslových objektů a dalších veřejných budov v ČR. Je jedním z deseti závodu akciové společnosti Železárny a drátovny Bohumín. V tuzemsku závodu patří přibližně 36 procent trhu kotlů na pevná paliva a 22 procent trhu plynových stacionárních kotlů. Tržby závodu v roce 2002 se pohybovaly okolo jedné miliardy, ve srovnání s rokem 2001 stouply o pět procent. Se 600 pracovníky patří Viadrus k největším zaměstnavatelům v Bohumíně na Karvinsku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist