https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bojova-technika-brazdi-kopec-u-znojma-pomuze-vzacnym-rostlinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bojová technika brázdí kopec u Znojma, pomůže vzácným rostlinám

5.4.2017 01:05 | ZNOJMO (ČTK)
Načeratický kopec je opuštěný vojenský tankodrom. Vojenská činnost zde v minulosti vytvořila rozsáhlé plochy řídkých trávníků a míst s obnaženým substrátem.
Načeratický kopec je opuštěný vojenský tankodrom. Vojenská činnost zde v minulosti vytvořila rozsáhlé plochy řídkých trávníků a míst s obnaženým substrátem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dva kusy vysloužilé vojenské techniky včera začaly brázdit Načeratický kopec u Znojma, mají pomoci narušit půdu tak, aby se v lokalitě dařilo vzácným rostlinám. Dohromady za dva dny najedou asi 720 kilometrů. Informovala o tom vedoucí projektu Marta Kotecká Misíková ze společnosti Beleco.
 

Načeratický kopec zájemci mohou najít jihovýchodně od Znojma. V minulosti tam vojáci vybudovali tankové cvičiště, terén je v lokalitě velmi rozmanitý a členitý. Pravidelné pojezdy těžké techniky měly na růst rostlin vliv, narušovaly zeminu, a díky tomu omezovaly růst trav a křovin. Dostatek prostoru naopak začaly mít některé chráněné druhy rostlin, jako je třeba koniklec velkokvětý, křivatec český, divizna brunátná, chrpa chlumní a mnohé další.

Jenže v devadesátých letech vojáci lokalitu přestali využívat a prostor začal zarůstat křovisky a rostlinami, které vzácné druhy vytlačovaly. Ekologové proto už dříve přišli s projektem péče založené na pastvě smíšeného stáda ovcí a koz. To ale nestačilo a na řadu přišla těžká vojenská technika.

"Máme k dispozici dvě pásová bojová vozidla pěchoty, tedy BVP. Ty mají za cíl pojezdy narušit zem tak, aby nebyla zarůstána nekvalitními druhy dřevin a rostlin," uvedla Misíková, vedoucí projektu Military LIFE for Nature. Vozy budou v lokalitě jezdit dnes až asi do 17:00, pokračovat se bude ještě ve středu dopoledne.

"Letos plánujeme pojezdy techniky na kopci ještě na podzim, následujících pět let asi jednou ročně. Pro vzácné druhy je důležité, aby ta zem byla pravidelně narušovaná," uvedla Misíková.

Načeratický kopec je na ploše asi 130 hektarů. Kromě chráněných rostlin tam našli domov i vzácní brouci, například krasci, stepní mandelinky či nosatci. Letos vojenská technika už obdobně brázdila lokalitu Pánov u Hodonína, v plánu je tam najet asi 140 hodin ročně. Obě lokality jsou chráněné v rámci evropské soustavy Natura 2000.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist