https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bolivijske-lesni-pozary-ohrozuji-prirodni-rezervace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bolivijské lesní požáry ohrožují přírodní rezervace

8.9.2022 15:14 | LA PAZ (ČTK)
V bolivijských nížinách vypukly dvě desítky lesních požárů, které ohrožují nejméně čtyři přírodní rezervace. S odvoláním na bolivijské úřady o tom v noci na dnešek informovala agentura Reuters.
 

Nejméně 16 velkých požárů v departementu Santa Cruz a další čtyři v departementu Beni se ve středu rozrostly a poháněl je vítr o rychlosti více než 90 kilometrů za hodinu; místní meteorologická služba už vydala varování kvůli možnému dalšímu šíření ohně.

Požáry v lesích departementu Santa Cruz, kde leží tři chráněné oblasti, se zatím nedaří zmírnit navzdory práci stovek hasičů, obyvatel a dobrovolníků. Dnes má při hašení pomáhat speciální vrtulník.

Národní koordinátorka přírodních zdrojů v departementu Santa Cruz Yovenka Rosadová uvedla, že téměř desítka obcí v této oblasti na východě Bolívie už vyhlásila "stav katastrofy způsobené lesním požárem". Extrémní riziko lesních požárů podle ní hrozí na 73 procentech území departementu Santa Cruz.

Santa Cruz je největší z devíti bolivijských departementů a s plochou 370 621 čtverečních kilometrů je větší než rozloha Německa.

Hasiči, příslušníci armády a dobrovolníci nepřetržitě bojují s lesními požáry také na severu Bolívie v departementu Beni. S pomocí těžké techniky se snaží vyhloubit protipožární příkopy, aby zabránili šíření ohně po pláních a lesích. Požáry v Beni již zničily více než 4500 hektarů půdy a velká města tohoto departementu zahalila hustá pokrývka dusivého kouře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist