https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/boston-globe-bush-seskrtava-dotace-zemedelcum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Boston Globe: Bush seškrtává dotace zemědělcům

1.3.2005 11:50 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Peter Meinik z Deerfieldu v Massachusetts si je velmi dobře vědom toho, co se stane s jeho farmou, jestliže prezident Bush vyškrtne z rozpočtu některé zemědělské dotace. Rodinný podnik totiž čerpá státní dávky za zachování půdy a za ochranu životního prostředí.
 

Podle Meinika bude v případě seškrtání dávek následovat pouze dvojí možné řešení, buď půdu prodat, nebo se připravit na dluhy. Prezident George Bush chystá pro fiskální rok 2006 oslabení řady federálních programů, včetně jednoho, který pomáhá zemědělcům vlastnit půdu namísto jejího prodeje stavebním společnostem. Bez Programu ochrany zemědělské půdy (Farm and Ranch Lands Protection Program) by byl rodinný podnik Petra Meinika Barway Farms Inc. nucen zbavit se více než 40hektarového pozemku. Podle odhadů má půda při zemědělském využívání cenu 1500 dolarů za hektar, ale až 4000 dolarů jako stavební parcela pro obytné nebo obchodní využití. "Kukuřice neroste tak vysoko," říká Petr Meinik.

Foto: Hugo Charvát/Ekolist
Navzdory komerční ceně dosahující výše 800 000 dolarů za celý pozemek, však rodina Petra Meinika zaplatila cenu pouze 300 000 dolarů, která odpovídá hodnotě vypěstovaných plodin a zbývající částku dodal stát.

Cris Coffin, ředitel pobočky American Farmland Trust v Nové Anglii, tvrdí, že na severovýchodě země dojde k největším změnám, jestliže dojde k 16% snížení dotací na program ochrany půdy, protože "na Východě je tlak na stavební využití půdy, větší než kdekoli jinde." Další programy, které zřejmě budou čelit Bushově snaze o snížení státního deficitu o polovinu, jsou platby zemědělcům za udržování ochrany životního prostředí, tedy zadržování vody v krajině, snižování znečištění nebo úniky hnojiv do systému pitné vody.

Bez vládní pomoci by někteří farmáři velmi váhali, zda investovat výdělky do dobrovolné ochrany přírody. "Nejdříve musíte nakrmit svoji rodinu," říká Meinik. "Každý farmář chce dělat správné věci, jenže ne vždy si to může dovolit."

Další špatné zprávy čekají menší prodejce a výrobce mléčných produktů, kteří zřejmě přijdou o podporu, jež se v posledních třech letech vyšplhala jen ve Vermontu do výše 45 milionů dolarů. Podpora by se měla snížit o 5 procent a nejvyšší možné dotace pro jednotlivé podniky klesnou od roku 2007 z 360 000 dolarů na pouhých 250 000. Program ochrany zemědělské půdy, který od roku 1996 chrání 121 000 hektarů půdy ve 42 státech USA, by měl dosáhnout výše 84 milionů, namísto 100 milionů předpokládaných pro rok 2006.

Program podpory kvality životního prostředí (Environmental Quality Incentives Program) funguje od roku 1996 a krom jiného se z něj dají čerpat dotace na výstavbu bezpečných nádrží na chlévský hnůj, který by jinak mohl kontaminovat veřejnou vodovodní síť. Dotace pro rok 2006 počítaly s objemem financí ve výši 1,2 miliardy dolarů, nový návrh je o 17 % nižší.

Podle článku Glenna Maffeie The Boston Globe 27. 02. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist