https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-praha-mela-loni-rekordni-navstevnost-403.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada Praha měla loni rekordní návštěvnost 403.000 lidí

11.2.2023 00:25 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejvyšší návštěvnost za dobu své existence zaznamenala loni botanická zahrada v pražské Troji, zavítalo do ní asi 403 000 návštěvníků, v roce 2021 to bylo 315 000 lidí. Za vstupné Botanická zahrada Praha utržila 29 milionů korun, další čtyři miliony Kč získala za doplňkové služby jako prodej vína. Zájem návštěvníci měli například o výstavu orchidejí, výstavu motýlů nebo o vinobraní, sdělila mluvčí Botanické zahrady Praha Michaela Bičíková.
 

„Dosáhli jsme nejvyšší návštěvnosti za celou dobu existence botanické zahrady, toto číslo poprvé přesáhlo 400 000. Myslím, že k tomu ve velké míře přispěla skutečnost, že sezonu 2022 nenarušily žádné mimořádné události, a my jsme tak mohli uspořádat všechny akce, které jsou mezi návštěvníky oblíbené,“ uvedl ředitel Botanické zahrady Praha Bohumil Černý.

Nejúspěšnější akcí roku 2022 byla výstava motýlů, poprvé na ni přišlo více než 100 000 návštěvníků. Oblíbené bylo také vinobraní, po kterém následovala výstava dýní. Závěr roku patřil večerním komentovaným prohlídkám Džungle, která nespí.

V loňském roce botanická zahrada pokračovala v některých rozvojových projektech, například ve výstavbě nového výstavního sálu a zázemí pro zaměstnance nebo stavbě lávky, která propojí obě části areálu, ta by měla být hotová v březnu.

„Areál naší zahrady prochází změnami a rozvojem, to však nijak nenarušuje zájem o trojské expozice. I naší organizace se dotýká ekonomická a energetická krize, nicméně pro návštěvníky připravujeme mnoho oblíbených i nových akcí a překvapení,“ uvedl Černý.

Botanická zahrada byla založena v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15.000 druhů stromů a květin. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici svaté Kláry, kterou mohou zájemci navštívit každý den, a před 20 lety byl otevřen tropický skleník Fata Morgana, ten je otevřený v úterý až neděli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist