https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-praha-porada-vystavu-vcel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada Praha pořádá výstavu včel

3.6.2023 00:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botanická zahrada v pražské Troji nabídne výstavu včel medonosných, zájemci je budou moct vidět na 4000násobně zvětšených fotografiích. Výstavu v expozici Zahrada mEDU doplní i interaktivní prvky nebo včelí úly. Na výstavu budou moct návštěvníci zavítat do 31. října.
 
"Včely jsou přirozenou součástí celého cyklu života rostlin a do botanické zahrady jednoznačně patří. Fotografická a interaktivní výstava Královny medu zblízka ještě více přibližuje včelu medonosnou jako nepostradatelného opylovače a seznamuje s jejím životem," uvedl ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. Na fotografiích, jejichž autorem je fotograf a vědecký pracovník Viktor Sýkora, mohou lidé podle Černého vidět například tisícinásobně zvětšené pylové zrno nebo detaily včelího těla jako tykadlo, žihadlo či křídla.

Výstava s fotografickými panely představí zajímavosti ze života včel a opylování rostlin a ukáže, jak jsou včely pro přírodu i lidstvo důležité. Fotografie vznikly s využitím technologie skenovací elektronové mikroskopie, kdy se až několika tisícinásobně zvětšený obraz zaznamená počítačem. Následně fotografie získaly dobarvení. Původní obraz z mikroskopu je vždy černobílý a všechny barvy jsou tak dodány uměle.

Součástí výstavy budou i interaktivní prvky a herní stezka, kde si zájemci budou moct prověřit fantazii a na fotografiích tipovat jednotlivé části těla včel. Po renovaci expozice se návštěvníkům otevře i domek včelaře, kde se lidé budou moct dozvědět zajímavosti o pylu a o životě včel v úlu. Nové interaktivní prvky zaujmou hlavně děti. Budou si moct například vyzkoušet včelí taneček, opylování květů nebo si prohlédnout, jak vypadaly včelí úly v minulosti. V expozici jsou i úly, které v současné době obývá osm včelstev.

Botanická zahrada vznikla v roce 1969. Do léta 1992 ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, nyní je celoročně přístupná. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist