https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-praze-9-v-lete-laka-na-palmy-i-do-skleniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Praze 9 v létě láká na palmy i do skleníků

27.6.2019 00:22 | PRAHA (ČTK)
Botanická zahrada při Střední odborné škole Jarov v Praze 9 má otevřeno celé prázdniny. Návštěvníkům je přístupná zdarma. / Ilustrační foto
Botanická zahrada při Střední odborné škole Jarov v Praze 9 má otevřeno celé prázdniny. Návštěvníkům je přístupná zdarma. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botanická zahrada při Střední odborné škole Jarov v Praze 9 má otevřeno celé prázdniny. Návštěvníkům je přístupná zdarma. V letních měsících si tu mohou prohlédnout například sbírku palem, které jsou pravděpodobně jedny z nejstarších v Praze, uvedl pro novináře ředitel školy Miloslav Janeček. Skleníky, jejichž pěstební plocha je přes 3000 metrů čtverečních, mají podle něho nejmodernější technologii v Praze. Zahradnická část školy letos v říjnu oslaví 110. výročí založení.
 
Areál botanické zahrady.
Areál botanické zahrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Areál botanické zahrady slouží pro výuku odborné praxe zahradnických oborů. I o prázdninách se o ni starají učni. Třídy zahradnických oborů končí postupně v červnu. V červenci a srpnu docházejí na praxi, uvedl Janeček. V zahradě však příležitostně najdou uplatnění i žáci dalších oborů. V květnu tu zprovoznili nový most přes slepé rameno místního rybníka. Most budovali budoucí tesaři, zedníci a zámečníci. Dřevěnou část sestavili podle vedoucího učitele odborného výcviku tesařů Radka Andrlíka na základě starých technik tesařského řemesla.

V botanické zahradě škola společně s hlavním městem, které je jejím zřizovatelem, připravuje rekonstrukci a rozšíření tzv. vázárny. "V rámci projektu ´Inteligentních budov´ financovaném z prostředků EU by zde mělo vzniknout moderní pracoviště, které bude sloužit jak našim žákům pro výuku floristiky, tak i našim zákazníkům, kteří si zde mohou objednávat třeba svatební kytice nebo adventní věnce," řekl dále Janeček.

Areál botanické zahrady.
Areál botanické zahrady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Škola počítá také s rozsáhlou revitalizací a rozšířením zahrady. Začíná připravovat studii a následně projektovou dokumentaci. Botanickou zahradu chce více otevřít veřejnosti.

Od roku 2011 tu fungují moderní tropické a subtropické skleníky.

Díky finanční podpoře magistrátu je botanická zahrada otevřena od 1. března do 31. října. Aktuálně denně od 9:00 do 18:00. Ročně ji navštíví kolem 20.000 lidí.

Botanická zahrada v Praze 9 vznikla v roce 1991 na území historického parku z roku 1920.

Střední odborná škola Jarov měla v tomto školním roce 1266 žáků. Zahradnicky zaměřené obory studovalo 253 žáků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist