https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-tabore-si-letos-pripomina-150-let-od-vzniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Táboře si letos připomíná 150 let od vzniku

29.1.2016 13:41 | PRAHA (ČTK)
Řadou tematických výstav si letos táborská botanická zahrada připomene 150. výročí od svého vzniku. Je to jediné zařízení tohoto druhu v Jihočeském kraji. Navíc jde o druhou nejstarší botanickou zahradu v Česku. Delší dobu fungují pouze univerzitní areály v Praze na Slupi. Táborskou botanickou zahradu ročně navštíví přibližně 2000 lidí, řekla její ředitelka Žaneta Šišková.
 

Objekt vznikl 17. února 1866. Přesně na den si však letos botanická zahrada výročí nepřipomene. "Chceme to jubileum spíš oslavit později při příležitosti prvního jarního dne," řekla Šišková.

Při svém vzniku zahrada obsahovala sbírky hospodářských a hospodářsko-průmyslových rostlin. Její součástí byla zkušební pole určená k pokusům a zkouškám různých druhů kulturních rostlin, pokusná zelinářská zahrada a ovocná i lesnická školka. "Zahrada byla od počátku zaměřená pro potřeby vyučování," uvedla Šišková. Stejná tradice platí dodnes. Botanická zahrada funguje při Vyšší odborné a Střední zemědělské škole, jejíž studenti tak mohou v zahradě absolvovat potřebnou praxi.

V poslední době se v areálu věnují i tropickým rostlinám. Ty našly zázemí v rekonstruovaném skleníku. "Pěstujeme tam kávovníky, banánovníky, kakaovníky, papáju nebo třeba avokádo," řekla Šišková. Botanická zahrada nedávno zrekonstruovala vodárnu, kterou zásobuje svůj komplex z nedaleké nádrže Jordán. Původní systém už nevyhovoval potřebám areálu. Šišková si přeje, aby další rozvoj a modernizace komplexu pokračovala. "Rádi bychom získali finance na nový množárenský skleník a na opravu správní budovy," uvedla.

Zřizovatelem botanické zahrady je Jihočeský kraj. Areál byl v roce 1994 vyhlášen za významný krajinný prvek a v srpnu 2000 ho ministerstvo kultury prohlásilo spolu s budovou zemědělské školy za kulturní památku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist