https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bourka-a-vitr-vyvratily-na-sumave-desitky-tisic-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bouřka a vítr vyvrátily na Šumavě desítky tisíc stromů

21.8.2017 01:00 | STOŽEC (ČTK)
Podle předběžných odhadů jde o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35.000 krychlových metrů dřeva. Šumavský národní park apeluje na návštěvníky, aby s ohledem na vlastní bezpečí v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v okolí Nové Pece a Stožce. / ilustrační foto
Podle předběžných odhadů jde o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35.000 krychlových metrů dřeva. Šumavský národní park apeluje na návštěvníky, aby s ohledem na vlastní bezpečí v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v okolí Nové Pece a Stožce. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Bouřka a silný vítr v noci na sobotu poničily na Šumavě desítky tisíc krychlových metrů dřeva. Polomy nejvíce zasáhly oblasti Nové Pece a Stožce na Prachaticku. Podle předběžných odhadů jde o škody srovnatelné s orkánem Niklas, který na jaře 2015 na Šumavě vyvrátil 35.000 krychlových metrů dřeva. Šumavský národní park apeluje na návštěvníky, aby s ohledem na vlastní bezpečí v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v okolí Nové Pece a Stožce. Řekl to jeho mluvčí Jan Dvořák.
 

"Stále hrozí, že některé nalomené stromy ještě spadnou. Navíc je nebezpečí i v tom, že na místech pracuje technika a není ideální, pokud tudy ještě procházejí turisté. Proto apelujeme na návštěvníky, aby se v těchto dnech vyhnuli výletům v jižní části Šumavy," uvedl Dvořák.

Dodal, že národní park v pondělí požádá o vydání zákazu vstupu do lesů na některé vybrané úseky. Nařízení může vydat obec s rozšířenou působností, což jsou v případě Nové Pece a Stožce Prachatice. "Pokud by pak někdo tento zákaz porušil, může být potrestán pokutou," řekl Dvořák.

Odstraňování škod bude podle předběžných odhadů trvat několik dnů. "Zatím nedokážeme určit, kolik kubických metrů dřeva bylo zničeno. Konkrétnější čísla bychom mohli znát v polovině týdne," uvedl Dvořák.

Stejně tak nelze určit finanční škoda. Vzhledem k současné ceně dřeva se však dá očekávat, že se bude jednat o částku v řádech milionů korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist