https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-cesko-snizi-zavislost-na-fosilnich-palivech-i-bez-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Česko sníží závislost na fosilních palivech i bez zákona

27.1.2017 10:28 | PRAHA (ČTK)
Antifosilní zákon souvisí se smogovou situací velmi málo, řekl pro Radiožurnál Richard Brabec. Na ilustračním snímku z klimatické konference v Marakéši sedí vpravo.
Antifosilní zákon souvisí se smogovou situací velmi málo, řekl pro Radiožurnál Richard Brabec. Na ilustračním snímku z klimatické konference v Marakéši sedí vpravo.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | MŽP
Česká republika je schopna i bez antifosilního zákona úspěšně snižovat svoji závislost na fosilních palivech, a dělá to dokonce v předstihu. V pořadu 20 minut Radiožurnálu to včera řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zákon, jehož příprava byla odložena, měl v budoucnu snížit závislost Česka na ropě, zemním plynu a uhlí. Brabec uvedl, že antifosilní zákon by byl v tuto chvíli pro stát předčasný, přitom jeho příprava byla součástí programového prohlášení vlády za podmínky, že se neohrozí konkurenceschopnost země.
 

Ministr také řekl, že zákon vyjednával dlouho i s tripartitou, protože jednou z podmínek bylo získat její souhlas. Ukázalo se ale podle něj, že by ČR měla zákon, který by svoji roli začal plnit až po roce 2030.

"Naše aktuální závislost na fosilních palivech je jedna z nejvyšších v Evropské unii," reagoval pro na Brabcovo vyjádření ředitel Hnutí DUHA Jiří Koželouh. Antifosilní zákon je podle něj potřeba stanovit kvůli dlouhodobým cílům, jaké si dávají západní státy, aby se ekonomika dobře připravila.

Zákon je teď podle ministra nepřijatelný pro politickou reprezentaci, ani by významně nezměnil cestu ČR. "Ale vůbec to neznamená, že někdy v budoucnu, až třeba bude jasné, jak dopadnou jednání v rámci Evropské unie třeba o pokračování o obchodování s emisními povolenkami a Česká republika třeba bude potřebovat nějaké další vodítko, co bude po roce 2030, že se naši následovníci k tomu antifosilu nevrátí. Ale klíčové je, že my se podle něj chováme a opravdu to funguje," zdůraznil Brabec.

Do roku 2030 je ČR podle Brabce jednoznačně vázána evropskými závazky, k nimž se přihlásila v klimatickém balíčku. Do té doby musí snížit emise oxidu uhličitého oproti roku 1990 minimálně o 40 procent. Teď se podle ministra v Evropské komisi řeší otázka, co bude po roce 2030 a jak se bude obchodovat s emisními povolenkami. Ministr také odmítl, aby nepřipravený zákon byl spojován se současnou smogovou situací.

Ředitel Hnutí DUHA, které ministerstvo za odložení zákona kritizuje, na to ale řekl, že nelze srovnávat cíle pro rok 1990 a současnost. Stát snížil od roku 1990 emise skleníkových plynů už o 34 procent. Dosáhl ale toho tím, že už od 90. let výrazně klesla těžba uhlí a zastavily se některé průmyslové provozy, připomněl Koželouh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Šárka Mrázová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist