https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-jmenovani-reditele-cizp-geusse-bylo-v-souladu-se-zakonem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Jmenování ředitele ČIŽP Geusse bylo v souladu se zákonem

18.1.2016 14:06 | PRAHA (ČTK)
Jmenování ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse na konci roku 2014 bylo podle ministra životního prostředí Richarda Brabce zcela v souladu s tehdy platnou legislativou. Ministr tak reaguje na informaci serveru Týden.cz, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality přezkoumává, zda Brabec při jmenování Geusse neporušil zákon.
 

"Důvodem, že se o čistě procesní postup výběru ředitele ČIŽP v roce 2014 zajímá útvar odhalování korupce a finanční kriminality, je skutečnost, že tento útvar je povinen zabývat se podněty na vysoké státní úředníky, aniž by měly jakoukoli souvislost s případným podezřením na korupci, finanční kriminalitu či jiné závažné trestné činy," napsal dnes ministr ČTK.

Spor podle něj vyvolali někteří bývalí zaměstnanci inspekce, které Geuss po svém jmenování propustil. Začali prý zpochybňovat své odvolání a následně i proces jmenování Geusse, a to s odvoláním na možný konflikt s platností nového zákona o státní službě. Ten ale nabyl účinnosti až 1. ledna 2015. "V létě roku 2015 pak podali na různé instituce řadu podnětů k přezkoumání zákonnosti jmenování Erika Geusse do funkce," dodal ministr.

Ministerstvo prý předložilo policii všechny nezbytné dokumenty, které jednoznačně prokazují, že jmenování ředitele ČIŽP bylo zcela v souladu s tehdy platnou legislativou. Procesní správnost postupu ministerstva potvrzuje několik právních posudků a jsou nezpochybnitelné, uvedl Brabec.

Podle tehdejšího zákona o České inspekci životního prostředí mohl jmenovat ředitele inspekce ministr životního prostředí, a to i bez nutnosti vypsat výběrové řízení. "Pro maximální transparentnost výběru jsem však zvolil veřejné výběrové řízení právě proto, aby nikdo o výběru vítězného kandidáta nemohl pochybovat," hájí se Brabec.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist