https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-pece-o-np-sumava-i-rozsah-bezzasahovosti-jsou-dostatecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Péče o NP Šumava i rozsah bezzásahovosti jsou podle ministra Brabce dostatečné

8.9.2016 08:57 | PRAHA (ČTK)
Brabec uvedl, že má z IUCN odlišné informace a poukázal na květnové zasedání Světové komise pro chráněná území, nejvyššího vědeckého orgánu IUCN pro chráněná území
Brabec uvedl, že má z IUCN odlišné informace a poukázal na květnové zasedání Světové komise pro chráněná území, nejvyššího vědeckého orgánu IUCN pro chráněná území
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Péče o Národní park Šumava i podíl bezzásahového režimu jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) dostatečné. Rezoluci k nápravě péče o NP Šumava, kterou v úterý přijal světový kongres Mezinárodní unie ochrany přírody (IUCN), vzal úřad na vědomí, ale nebude se jí řídit. Kongres IUCN v rezoluci vyzval ke konkrétním krokům, které je třeba udělat, aby Šumava mohla zůstat národním parkem i podle mezinárodních kritérií.
 

Ministerstvo respektuje květnové vyjádření nejvyššího vědeckého orgánu IUCN pro chráněná území, který podle Brabce podpořil dosavadní přístup státu a správy národního parku.

Brabec uvedl, že má z IUCN odlišné informace a poukázal na květnové zasedání Světové komise pro chráněná území, nejvyššího vědeckého orgánu IUCN pro chráněná území. Její předsedkyně Kathy MacKinnonová podle Brabce na jednání s MŽP i ředitelem Národního parku Šumava Pavlem Hubeným tehdy podpořila dosavadní přístup ministerstva a správy národního parku k ochraně přírody na Šumavě s tím, že odpovídá nárokům mezinárodní kategorie IUCN.

"Jsme překvapeni, protože odborníci IUCN tady byli v létě, byli spokojeni s péčí v národním parku a najednou o několik měsíců později jsme dostali tuto reakci," řekl Brabec. Myslí si, že za vyjádřením IUCN stojí některé aktivistické nevládní organizace, které mají zájem na výrazném rozšíření bezzásahového režimu nejen na Šumavě.

Novela zákona o ochraně přírody, která mění pravidla pro všechny národní parky a nyní ve Sněmovně čeká na hlasování ve třetím čtení, je podle něj dobrým kompromisem. "Chceme ukázat kolegům ze zahraničí, že ta dnešní péče a procento bezzásahového režimu je prostě dostatečné," uvedl ministr.

Novela počítá podle Brabce se zachováním současného rozsahu bezzásahových zón minimálně do roku 2035 a dává přírodě možnost si s bezzásahovými plochami poradit sama. Pokud bude její vývoj příznivý, můžeme se za 15 let bavit o možném rozšíření bezzásahových zón, dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist