https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-polsko-je-ochotne-jednat-o-kompenzaci-za-likvidaci-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Polsko je ochotné jednat o kompenzaci za likvidaci odpadu

30.8.2019 00:14 | VARŠAVA (ČTK)
O kompenzaci za likvidaci odpadu, který do Starého Města u Frýdku-Místku navezla polská firma, je Polsko ochotné jednat po nutné změně zákona. Novinářům to po středečním společném zasedání vlád obou zemí ve Varšavě řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. / Ilustrační foto
O kompenzaci za likvidaci odpadu, který do Starého Města u Frýdku-Místku navezla polská firma, je Polsko ochotné jednat po nutné změně zákona. Novinářům to po středečním společném zasedání vlád obou zemí ve Varšavě řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Úřad vlády ČR
O kompenzaci za likvidaci odpadu, který do Starého Města u Frýdku-Místku navezla polská firma, je Polsko ochotné jednat po nutné změně zákona. Novinářům to po středečním společném zasedání vlád obou zemí ve Varšavě řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Náklady na likvidaci odpadu už dříve zaplatilo město. Jiná je situace s odpadem navezeným do Bohumína na Karvinsku. Ten dosud zlikvidován nebyl a polská strana přislíbila jeho odvoz zpět a likvidaci na svém území, doplnil Brabec.
 

Sklad odpadu byl ve Starém Městě odhalen v lednu. Bylo v něm 650 tun odpadů. O jejich likvidaci se po dohodě s městem starala společnost Aquatest, která s odvozem začala v březnu. V polovině května byl sklad prázdný a objekt předán vlastníkovi. Město tehdy očekávalo náklady okolo osmi milionů korun, nakonec se dostaly na 15 milionů.

"Chceme po polské straně kompenzaci, protože ten odpad už musel být zlikvidován na náklady města Frýdku-Místku a už si nemohou zpátky nic odvézt," řekl Brabec. Zlikvidován byl podle něj z bezpečnostních důvodů, neboť ohrožoval zdraví a životní prostředí. "Polská strana řekla, že to u nich bude znamenat určitou změnu legislativy, ale jakmile bude změněna v horizontu měsíců, je připravena jednat o kompenzaci," dodal český ministr.

V Bohumíně odpad dosud zůstal, oproti Starému Městu ho bylo méně. "Tam polská strana přislíbila, že už rozjela řízení, které by mělo skončit v horizontu měsíců tím, že odpad bude odvezen zpátky do Polska a tam bude zlikvidován," uvedl Brabec.

Moravskoslezští policisté počátkem dubna oznámili, že zadrželi jednatřicetiletého muže z Opavska, který podle nich pomáhal Polákům vybírat místa k nelegálnímu uskladnění nebezpečného odpadu v regionu. V Polsku bylo v souvislosti s případem podle dřívějších informací zadrženo 15 lidí, kteří se na vývozu odpadu podíleli. Muži z Česka, který jim údajně pomáhal, hrozí až pětileté vězení.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist