https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-vnima-po-debate-o-turowe-posun-pristi-tyden-se-sejde-s-polskym-ministrem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec vnímá po debatě o Turówě posun, příští týden se sejde s polským ministrem Aktualizováno

24.9.2021 16:37 | PRAHA (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vnímá po dnešním jednání expertních týmů významný posun v některých bodech ohledně polského hnědouhelného dolu Turów. Příští týden, pravděpodobně v pondělí, bude jednat s polským protějškem Michalem Kurtykou, opět zasednou i odborné týmy.
 

Podle Česka důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Soudní dvůr Evropské unie v pondělí uvalil na Polsko pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 mil. Kč) za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby v dole.

Unijní soud už v květnu vydal na základě české žaloby předběžné rozhodnutí o zastavení těžby v dole. Polská vláda reagovala oznámením, že důl zavřít nehodlá, a stejné stanovisko zaujal také generální ředitel společnosti PGE, vlastníka dolu. Náhlé zastavení těžby by podle Polska ohrozilo energetickou bezpečnost země a tisíce pracovních míst. Soud následně vyměřil Polsku zmíněnou pokutu.

Brabec nechtěl být ohledně možné dohody konkrétní. "Dokud není domluveno všechno, není domluveno nic. Nicméně bylo několik bodů, které byly významně sporné celou dobu. Dnes po jednání vnímám posun v některých a uvidíme. Nechci konkretizovat," řekl. "Jsem rád, že se i po dnešním jednání přiblížil kompromis, který snad bude přijatelný pro obě strany, který snad budou umět schválit obě vlády," doplnil liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Za českou stranu dnes jednali mimo jiné náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek nebo právě Půta, Polsko zastupoval náměstek ministra zahraničí Pawel Jabloński či maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski. Brabec se jednání neúčastnil.

Podle Půty je nutné najít mechanismus na dlouhodobé řešení problému, aby se země nemusely kvůli každé jednotlivosti obracet k evropskému soudnímu dvoru. "Bavíme se o budoucnosti těžby na nějaké období a o tom, za jakých okolností bychom byli ochotni jako česká strana ukončit soudní spor, respektive dohodu dostat do této podoby tak, aby byla pro obě strany akceptovatelná," dodal Brabec.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller podle agentury PAP ve čtvrtek uvedl, že na stole je nabídka pomoci regionu dotčenému těžbou v Turówu v řádu 40 až 50 milionů eur (1 až 1,25 miliardy korun), o které byl informován rovněž český velvyslanec v Polsku Ivan Jestřáb. Brabec s Půtou nechtěli být v případě požadované částky konkrétní, polská strana ale podle nich obdržela vysvětlení toho, co Česko požaduje.

Podle dřívějších informací by dohoda podle české strany měla obsahovat mimo jiné povinnost uhrazení výdajů na vybudování nových a posílení stávajících zdrojů pitné vody v oblastech Frýdlantska a Hrádecka či na posílení vodního zdroje Uhelná.

Půta následně ČTK řekl, že je snahou, aby teď ani v budoucnu nebyly překračovány limity hluku či prašnosti. "Abychom měli pod kontrolou podzemní vody, aby dál nepoklesávala. Abychom měli pod kontrolou a monitorovali například pokles terénu, který může být tou hornickou činností způsoben," poznamenal.

Smlouva by podle něj měla garantovat to, že dokud se v dole bude těžit hnědé uhlí, budou všechny parametry monitorovány. "Budeme si vzájemně vyměňovat data, budou spolu jednat experti, nebudeme narážet na nějakou zeď mlčení a nebudeme trpět nedostatkem informací," uvedl. Kompenzace by pak měly být určeny na stavbu náhradních vodovodů či monitorovací sítě.

Polská delegace podle Půty dnes obdržela vyčíslení částek, které Česko považuje za důležité a oprávněné. Příští týden čeká reakci, částku nepřiblížil. "Teď ani nejde o velikost té částky jako spíše o vzájemné pochopení, jak my jsme k té částce došli a co obsahuje. Tady budeme čekat na další jednání," řekl. To by se podle něj mělo konat příští týden od středy.

"Pro nás je ve vyjednávání jen jeden cíl, a to zaručit, aby na české straně hranice nedošlo v žádném případě k ohrožení přístupu k pitné vodě. Případná dohoda s Polskem toto musí jasně obsahovat včetně jasných a právně vymahatelných garancí ze strany Polska," uvedl v tiskové zprávě ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Polsko podle české diplomacie patří mezi nejbližší spojence v ČR ve V4, EU i NATO. "V posledních dnech zazněla tvrdá prohlášení. Je to logické, jde o životní prostředí českých občanů, o jejich pitnou vodu. Není ale naším zájmem jakkoliv poškodit dosud velmi dobré vztahy mezi ČR a Polskem," dodal Kulhánek. Země podle něj sdílí řadu společných názorů a zájmů v otázkách unijních politik, bezpečnosti nebo hospodářské politiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist