https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-vynosy-z-povolenek-maji-byt-pouzity-na-ekologii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výnosy z povolenek mají být použity na ekologii, říká ministr životního prostředí Brabec

1.3.2019 06:39 | PRAHA (ČTK)
Podle Brabce dávají Svaz průmyslu a dopravy a ministerstva průmyslu a dopravy náměty, jak využít peníze z emisních povolenek takovým způsobem, aby přinesly ekologizaci průmyslových zdrojů, z nichž jsou povolenky placeny.
Podle Brabce dávají Svaz průmyslu a dopravy a ministerstva průmyslu a dopravy náměty, jak využít peníze z emisních povolenek takovým způsobem, aby přinesly ekologizaci průmyslových zdrojů, z nichž jsou povolenky placeny.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Peníze z emisních povolenek se mají využívat jen na projekty, které se týkají zlepšení životního prostředí. Pokud by kraje chtěly výnosy dát do jiných oblastí, mohlo by to být v rozporu s evropskou směrnicí. Prohlásil to ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Směrnici má zahrnovat chystaná novela zákona o obchodování s emisními povolenkami. Senátoři a poslanci z Karlovarského a Ústeckého kraje peticí podpořili záměr, aby peníze z povolenek šly na restrukturalizaci regionů, z nichž odcházejí.
 

Zákonodárci chtějí, aby vznikl transformační fond k financování strukturálních změn v Karlovarském a Ústeckém kraji. Plán dnes podpořilo i karlovarské krajské zastupitelstvo.

Podle Brabce dávají Svaz průmyslu a dopravy a ministerstva průmyslu a dopravy náměty, jak využít peníze z emisních povolenek takovým způsobem, aby přinesly ekologizaci průmyslových zdrojů, z nichž jsou povolenky placeny. Novelu zákona ministerstvo brzy předloží vládě, nyní vypořádává poslední připomínky. Podle Brabce námět uváděný v petici mezi nimi není.

"Prvotní aspekt ministerstva, ale hlavně Evropské unie (...) je, aby výnosy z emisních povolenek šly do ekologizace, například přeměny z uhlí na plyn, v teplárenství snížení emisí, obecně snížení emisí oxidu uhličitého," řekl ministr.

Podle požadavků zákonodárců by peníze měly jít hlavně na vznik nových kvalifikovaných pracovních míst. Na tom, že peníze, které stát získává za emisní povolenky, by měly zůstat v dotčených krajích, se už na začátku února shodli zástupci kraje, obecních samospráv a Sokolovské uhelné (SUAS). Podle jednoho z iniciátorů petice, senátora Miroslava Balatky (STAN), odchází jen z Karlovarského a Ústeckého kraje okolo deseti miliard korun ročně právě za emisní povolenky.

Záměr už dřív podpořila hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Pomoc přislíbil na nedávném jednání s představiteli Sokolova i ministr dopravy a poslanec za Sokolovsko Dan Ťok (za ANO), řekl, že věc přednese i na jednání vlády.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist