https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-chce-zprivatizovat-nektere-sve-nejznamejsi-narodni-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie chce zprivatizovat některé své nejznámější národní parky

28.3.2019 14:15 | PRAHA (ČTK)
Brazílie se letos chystá začít privatizovat správu některých svých nejznámějších národních parků.
Brazílie se letos chystá začít privatizovat správu některých svých nejznámějších národních parků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Oriol Massana and Adrià López-Baucells
Brazílie se letos chystá začít privatizovat správu některých svých nejznámějších národních parků. Ve středu to oznámil brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles. Na seznamu se podle agentury Reuters ocitly i známé přírodní skvosty hojně vyhledávané turisty, jako jsou slavné vodopády na řece Iguaçu při hranici s Argentinou a Paraguayí. Vláda chce podle ministra do soukromých rukou předat parků co nejvíce.
 

Aktivisté a ochránci životního prostředí se obávají, že se Salles spolu s novým brazilským pravicovým prezidentem Jairem Bolsonarem, který se ujal úřadu 1. ledna, chystá ve prospěch ekonomického rozvoje rozvolnit dohled nad životním prostředím v zemi.

Bolsonaro během volební kampaně kritizoval pokuty za poškozování životního prostředí, dával na zvážení, zda by Brazílie raději neměla odstoupit od pařížské dohody o klimatu, a navrhoval sloučení ministerstva životního prostředí s resortem zemědělství.

Mezi dalšími místy, která by mohla přejít do rukou soukromých vlastníků, jmenoval ministr ostrov Fernando de Noronha oblíbený potápěči, rezervaci Pau Brasil, Chapada dos Veadeiros a vůbec první národní park v Brazílii zřízený v roce 1937 Itatiaia.

Dosud měla správu většiny těchto území na starosti vládní agentura Chico Mendes Institute for Biodiversity Conservation (ICMBio). Salles tuto instituci nazvanou po bojovníkovi za zachování amazonského deštného pralesa, který své aktivity zaplatil životem, označil v letošním televizním rozhovoru za "bezvýznamnou".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist