https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-na-ochranu-amazonskeho-pralesa-pred-kacenim-znovu-vysila-armadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie na ochranu amazonského pralesa před kácením znovu vysílá armádu

29.6.2021 10:49 | BRASÍLIA (ČTK)
Brazílie znovu vyšle armádu na ochranu deštného pralesa v Amazonii, který mají vojáci chránit zejména před nelegálními těžaři dřeva a klučením. Dekretem o tom rozhodl prezident Jair Bolsonaro. Podobná vojenská mise, která měla bránit odlesňování, skončila teprve před dvěma měsíci; ta nynější má trvat nejméně do konce srpna, napsala agentura AP.
 

Vojáci zamíří do států Pará, Amazonas, Mato Grosso a Rondônia, žádné další podrobnosti ale nejsou známy. Do dvou předchozích operací nazvaných Zelená Brazílie se zapojily tisíce příslušníků armády.

Ekologové tvrdí, že nasazení armády není příliš efektivní a že vojáci nedokážou rozsáhlému kácení stromů účinně bránit. V roce 2020 bylo vymýceno na 8500 kilometrů čtverečních amazonského pralesa, což byla jedna z dosud největších zaznamenaných hodnot. Letos se situace dál zhoršila, v dubnu a v květnu se plocha vymýceného porostu oproti předchozímu roku výrazně zvětšila. V květnu se vykácela plocha 1180 kilometrů čtverečních lesů, o 40 procent více než ve stejný měsíc loni.

Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá.

Vládu krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara ekologové kritizují za malou péči o brazilský prales. Sám Bolsonaro v minulosti prohlásil, že je nutné zdroje v Amazonii více využívat. Na dubnovém klimatickém summitu ale výrazně změnil rétoriku a projevil vůli zvýšit ochranu pralesa. Podle některých analytiků může obrat v rétorice souviset s prezidentskými volbami, které Brazílii čekají příští rok a v nichž by podle nynějších průzkumů Bolsonaro prohrál s levicovým exprezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silva.

Brazílie chce na boj proti odlesňování získat i zdroje ze zahraničí a jedná mimo jiné se Spojenými státy. Podle agentury AP jsou ale nyní jednání na mrtvém bodě a rozhodnutí Bolsonara vyslat armádu má partnerům dokázat, že se Brazílie v ochraně pralesa aktivně angažuje.

Minulý týden oznámil demisi brazilský ministr životního prostředí Ricardo Salles, který z vlády odchází po obvinění z nelegálního vývozu dřeva z Amazonie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist