https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-rusi-rezervaci-v-amazonii-v-oblasti-se-bude-moci-tezit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie ruší rezervaci v Amazonii, v oblasti se bude moci těžit

24.8.2017 16:34 | BRASÍLIA (ČTK)
Brazilská vláda zrušila v Amazonii rezervaci a oblast o rozloze asi 46.000 kilometrů čtverečních, bohatou na zlato a další suroviny, otevřela těžbě. / ilustrační foto
Brazilská vláda zrušila v Amazonii rezervaci a oblast o rozloze asi 46.000 kilometrů čtverečních, bohatou na zlato a další suroviny, otevřela těžbě. / ilustrační foto
Brazilská vláda zrušila v Amazonii rezervaci a oblast o rozloze asi 46.000 kilometrů čtverečních, bohatou na zlato a další suroviny, otevřela těžbě. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Kabinet uklidňuje ekologické aktivisty slibem, že devět chráněných, domorodých oblastí zůstane nedotčených.
 

Prezident Michel Temer dekretem ruší chráněnou oblast známou jako Renca (National Reserve of Copper and Associates), která je rozlohou větší než Dánsko. Těžařům tam bude zpřístupněno asi 30 procent území. Podle sdělení ministerstva důlního průmyslu a energetiky se to netýká chráněných lesů a domorodých rezervací.

"Cílem tohoto kroku je přilákat nové investice, získat pro zemi nové bohatství, příjmy a pracovní místa," uvádí se ve sdělení ministerstva. Opoziční senátor Randolfe Rodrigues ale podle listu Globo označil oznámený krok za "největší útok na Amazonii za posledních 50 let".

Maurício Voivodic z brazilské pobočky Světového fondu na ochranu přírody (WWF) minulý měsíc varoval, že těžba v oblasti povede k "demografické explozi, úbytku lesů, ničení vodních zdrojů, ztrátám na biologické rozmanitosti a ke sporům o půdu".

WWF zdůraznil, že stěžejní oblast, rezervace Maicuru, slibující naleziště mědi a zlata, je jedním z chráněných území. Upozorňuje také na potenciální konflikt dvou domorodých rezervací, které jsou domovem rozličných etnických komunit žijících v relativní izolaci.

"Zlatá horečka v regionu by mohla tyto kultury nevratně poškodit. Pokud bude vláda trvat na otevření těch oblastí, aniž by věc projednala s ochránci přírody, setká se s mezinárodním odporem," uvedl fond.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist