https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britove-nabizeji-ze-koupi-jadernou-elektrarnu-temelin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britové nabízejí, že koupí Jadernou elektrárnu Temelín

20.7.2001 09:15 | PRAHA (ČIA)
Zájem i o nedokončenou Jadernou elektrárnu Temelín (JETE) má britská energetická firma British Energy, která se přihlásila do privatizační soutěže o českou elektroenergetiku. Britové jsou ochotni ji koupit i před privatizací ČEZ, kterou chce Zemanův kabinet uskutečnit ještě letos za situace, kdy má být obnoven zkušební provoz prvního bloku a dokončuje se výstavba druhého. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).
 

Britská firma považuje elektrárnu za bezpečnou a na vysoké technické úrovni. "British Energy má dostatečné zkušenosti, aby mohla dokončit a zprovoznit JETE," tvrdí se v písemném dokumentu, který mají HN k dispozici. Podle konzultanta v energetice Miroslava Píhy však za vším může být snaha dostat elektrárnu lacino.

Jaderné elektrárny provozuje British Energy v Británii a v severní Americe, ve střední Evropě se zaměřila zatím jen na poradenství v jaderné energetice. Proto zná dobře Temelín i Dukovany. V případě, že by v rámci privatizace získali Britové i Jadernou elektrárnu Dukovany, měly by k dispozici téměř polovinu elektřiny pro Českou republiku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist