https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britska-kralovna-vzkazala-statnikum-ze-je-cas-jednat-v-zajmu-ochrany-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britská královna vzkázala státníkům, že je čas jednat v zájmu ochrany klimatu

2.11.2021 01:09 | GLASGOW (ČTK)
"To, co dělají lídři pro dnešní lidi, je vládnutí a politika. To, co dělají pro lidi zítřka, je státnictví," citoval z královnina projevu deník The Guardian.
"To, co dělají lídři pro dnešní lidi, je vládnutí a politika. To, co dělají pro lidi zítřka, je státnictví," citoval z královnina projevu deník The Guardian.
Britská královna Alžběta II. ve videu vzkázala světovým lídrům na klimatickém summitu OSN ve skotském Glasgow, že nadešel čas jednat v zájmu ochrany klimatu. Účastníci konference by podle ní měli projevit státnictví a myslet na budoucí generace.
 

"Po času slov nadešel čas činů," uvedla podle agentury AP 95letá panovnice, která původně vyjadřovala úmysl zúčastnit se summitu osobně. Pro prohlášení předtočené na hradu Windsor se rozhodla kvůli lehké zdravotní indispozici a na doporučení lékařů, kteří ji nabádali strávit dva týdny odpočinkem.

Královna v uvítacím projevu promítaném na dnešní recepci pro účastníky summitu označovaném jako COP26 vyjádřila naději, že světoví lídři "se povznesou nad současnou politiku a dosáhnou skutečného státnictví" při řešení klimatické krize.

"To, co dělají lídři pro dnešní lidi, je vládnutí a politika. To, co dělají pro lidi zítřka, je státnictví," citoval z královnina projevu deník The Guardian. "Za sebe doufám, že tato konference bude jednou z těch vzácných příležitostí, kdy bude mít každý šanci povznést se nad politiku současnosti a dosáhnout skutečného státnictví," dodala.

V projevu zmínila svého letos zesnulého manžela, prince Philipa. Vzpomněla, jak na akademickém shromáždění v roce 1969 vyzýval k boji proti nebezpečím způsobeným znečištěním. Uvedla také, že je obzvláště ráda, že může na summitu přivítat světové vůdce, protože "dopad životního prostředí na lidský pokrok" je téma, které bylo blízké Philipovu srdci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist