https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britske-rodiny-obeti-azbestu-vyhrali-soud-pojistovny-vyplati-sto-milionu-liber
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britské rodiny obětí azbestu vyhrály soud. Pojišťovny vyplatí sto milionů liber

1.4.2012 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rakovina způsobená mikroskopickými vlákny azbestu má tu vlastnost, že se může projevit až velmi dlouho po té, co se člověk vláken nadýchal – třeba až čtyřicet let po té. Na mikroskopickém snímku vlákna azbestu.
Rakovina způsobená mikroskopickými vlákny azbestu má tu vlastnost, že se může projevit až velmi dlouho po té, co se člověk vláken nadýchal – třeba až čtyřicet let po té. Na mikroskopickém snímku vlákna azbestu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Skanska Foster Bohemia / azbest.cz/
V Británii se tisíce pozůstalých po svých příbuzných, kteří kvůli zaměstnaní zemřeli na azbestem způsobenou rakovinu plic, dočkají pojistného plnění. To jim přiznal britský Nejvyšší soud. Pojišťovny čeká vyplacení zhruba sta milionů liber (bez mála tři miliardy korun), informuje server Channel 4 News.
 

Nárok na vyplacení mají případy úmrtí na rakovinu způsobenou azbestem od čtyřicátých let minulého století až po pozdní devadesátá léta minulého století. Podle právníků se bude rozsudek soudu vztahovat i na onemocnění, která v souvislosti s vystavením azbestu teprve vzniknou.

„Ročně je v Británii na tři tisíce nových případů rakoviny plic, která souvisí s vystavením člověka azbestu. Tři čtvrtiny případů pak mají jasný vztah s pracovními podmínkami lidí,“ řekl Channelu 4 právník Adrian Budgen, který v procesu zastupoval některé pozůstalé po obětech rakoviny.

Soudy obvykle chtějí, aby žalobce prokázal, že mu jeho zranění nebo nemoc byla způsobena nedbalostí žalovaného. Nejvyšší soud ale rozhodl, že odpovědnost pojistitele vznikla v okamžiku, kdy byl žalobce vystaven prachu obsahujícím azbest. A to i když se příznaky nemoci objevily až dlouho po expozici.

Rakovina způsobená mikroskopickými vlákny azbestu má právě tu vlastnost, že se může projevit až velmi dlouho po té, co se člověk vláken nadýchal – třeba až čtyřicet let po té.

Co je azbest?

Azbest je materiál, který má podobný osud jako freony. Pro své skvělé vlastnosti (je nehořlavý, nejedovatý a levný) se hojně rozšířil jako izolační přísada ve stavebních materiálech. Pak se zjistilo, že jeho mikroskopická vlákna můžou způsobovat rakovinu plic. Riziko je ale neviditelné a vzdálené v čase. I proto je mu v ČR věnována vcelku malá pozornost, například při sundavání starých eternitových krytin ze střech rodinných domů.

Azbest můžete najít v nejrůznějších stavebních materiálech, od střešních krytin (tzv. eternit), přes potrubí kanalizačních stoupaček, opláštění vzduchotechnických rozvodů, až po volně stojící zástěny ke kamnům nebo jako podložky pod starými elektrickými vypínači. Z azbestu můžou být izolační nástřiky na stěnách nebo mezi zdmi a obložením budov.


reklama

 
Další informace |
Podle zprávy Families of asbestos cancer victims win Supreme Court case zveřejněné na Channel 4 News 28. 3. 2012.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist