https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnane-mohou-hazet-do-zlutych-popelnic-na-plast-i-kovove-obaly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brňané mohou házet do žlutých popelnic na plast i kovové obaly

6.9.2022 00:01 | BRNO (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé v Brně mohou od září házet do žlutých popelnic na plasty i kovové obaly od potravin. Novinářům to řekl předseda představenstva městské odpadové společnosti SAKO Brno Filip Leder (KDU-ČSL). Separaci umožní dostavba automatické třídicí linky, jejíž součástí jsou separátory kovů. Kromě toho firma sjednotí vzhled kontejnerů. Namísto černých, modrých a žlutých budou všechny černé a odlišovat se budou pouze barvou horního víka. Třetí novinkou je budování oplocených kontejnerových stání, aby byly nádoby schované za ploty z přírodních materiálů a nerušily vzhled ulic.
 

Automatická třídicí linka za 330 milionů korun by měla spustit zkušební provoz tento měsíc. "Spolehlivě vytřídí až 95 procent odpadů včetně kovových obalů od potravin a kovových obalů od nápojů. To nás přivedlo k myšlence přistoupit v úrovni třídění a recyklace dále a separovat potravinové kovové odpady přímo," uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL).

Dosud dávali Brňané kovové obaly do černých popelnic, odpadová společnost je pak separovala ze škváry, která zbývá po energetickém využití odpadu. Podle Hladíka je však nový způsob jednodušší, zrychlí způsob recyklace a zvýší množství drobných obalů jako například víčka, která jinak při energetickém procesu shoří.

Město také sjednotí vzhled kontejnerů. Namísto černých na směsný odpad, modrých na papír a žlutých na plasty budou všechny kontejnery černé, barevné budou mít pouze víko. Změna čeká 2800 modrých a 3000 žlutých kontejnerů. Cílem je omezit vizuální smog a podle Hladíka je to i ekologičtější a ekonomičtější s ohledem na umývání a zpětnou distribuci.

Poslední zavedenou novinkou je plán budovat oplocená kontejnerová stání, aby nádoby na odpad byly schované za ploty z přírodních materiálů. "Podporujeme podněty občanů, kteří nás žádají, aby nádoby pokud možno mizely z ulic do vnitřních prostor k tomu určených," dodal Hladík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist